Da li će FK Vlasina dočekati stogodišnjicu? (VIDEO)

Da li će FK Vlasina dočekati stogodišnjicu? (VIDEO)

Dok naši najbolji fudbalski klubovi uveliko igraju utakmice domaćeg prvenstva, u nižim ligama takmičenja još nisu počela, ali pripreme za predstojeće izazove jesu. U Vlasotincu tim za novu sezonu sprema i Fudbalski klub Vlasina, od ove sezone član četvtog po rangu takmičenja u Srbiji, Zone “Jug”.

Vlasina jedan je od najvećih sportskih brendova, ne samo u Vlasotincu, nego i u čitavom regionu Južne Srbije. Ovaj kolektiv osnovan je još 1920. godine i uskoro bi trebalo da proslavi stogodišnjicu postojanja. U normalnim uslovima već bi se razmišljalo o proslavi tog jubileja, ali okolnosti su drugačije i vlasotinački fudbalski kolektiv ima druge prioritete. Nakon ispadanja iz Srpske lige Vlasinu je napustio skoro kompletan igrački kadar i trenutno se suočava sa velikim problemima.

Do pre manje od deset godina situacija je bila potpuno drugačija. Vlasina je bila drugoligaš, a stadion Rosulja jedan od najpose  ćenijih objekata u državi. Slike iz ovog grada ulepšavale su novinske članke i izveštaje sa utakmica, na terenu su postizani odlični rezultati, poput plamsana u četvrtfinale nacionalnog Kupa, dok je veliki broj poznatih klubova, kao što su podgorička Budućnost ili beogradski Rad, sa Rosulje odlazio pognute glave. Te utakmice se i danas prepričavaju, kao i atmosfera sa stadiona na kome se znalo okupiti i 5 do 6 hiljada posetilaca.

Klub poseduje sve mlađe kategorije i pravi je rasadnik talenata. U njemu su ponikli brojni asovi srpskog fudbala, a i danas u najvišim rangovima srpskih takmičenjima veliki broj fudbalera je upravo afirmisan u Vlasini. Rad sa mlađim kategorijama je prioritet zaposlenih u ovom kolektivu. Uslovi za napredovanje u Vlasotincu postoje, što prepoznaju i timovi iz drugih sredina i dolaze u ovaj grad na pripreme.

Malo je sportskih kolektiva koji se mogu pohvaliti tradicijom kao Vlasina. Bila bi prava šteta da se stogodišnjica kluba ne dočeka, a rukovodioci kluba se plaše da može doći čak i do takvog scenarija i ulažu napore da se to ne desi.

Vlasotinčanima je neophodan period stabilizacije, najverovatnije formiranje mladog sastava potpomognutog sa nekoliko iskusnih igrača i zbijanje redova, da se u teškom periodu pre svega obezbedi opstanak u Zoni “Jug”. Nakon toga se može razmišljati o lepšim stvarima, a ostaje nada da će ovaj značajan sportski kolektiv u mnogo boljem raspoloženju dočekati i na pravi način za dve godine obeležiti 100 godina postojanja.


Povezane vesti

Radnički uz penal i dva igrača više do preokreta na Banovom Brdu

Fudbaleri Radničkog pobedom su otvorili plej-of. Rezultatom 3:2 na gostovanju su savladali Čukraički, iako su posle prvog dela „brđani“ bili

Bolje partije za povratak navijača na Čair (VIDEO)

Utakmica protiv Voždovca biće idealna prilika za Radnički da upiše dobar rezultat i vrati publiku na stadion. Promenljive igre niškog

Futsaleri Kalče najzad trijumfovali (VIDEO)

Futsaleri Kalče stigli su do prtve pobede u ovogodišnjem šampionatu. Niški majstori malog fudbala savladali su neugodnu ekipu Jastrepca iz

1 comment

Write a comment

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*