“Dijabole” – adrenalin na dva točka

Ljubiteljima spotrskih aktivnosti na otvorenom ove godine ranije su otvorili sezonu zbog vremenskih uslova, a to posebno obradovalo članove kluba “Dijabole”, zaljubljenike u adrenalin i biciklizam.

Jakša Blagojević, koji se bavi downhill-om oko deset godina, jedan je od osnivača mountain bike kluba “Dijabole”. Klub “Dijabole” organizuje trke, prvenstva i pravi staze za downhill u okolini Niša. Downhill je biciklistička disciplina u kojoj takmičar treba za što kraće vreme da se spusti sa vrha brda do podnožija na strmim i uskim stazama sa dosta prepreka. Jakša i njegovi prijatelji godinama su na Youtube promovisali ovaj sport u Nišu, tako je i nastala ideja za osnivanje kluba “Dijabole”.

“Kad sam počeo da vozim, moglo se  na prstima izbrojati koliko ljudi znaju za ovaj sport” navodi Jaška i naglašava da je to zbog činjenice da nisu postojale staze za downhill.

Prva staza za downhill počela je sa izgradnjom 2018. u Niškoj Banji. Od 2018. do danas napravljene su tri staze, jedna je namenjena za trke, a druge dve su lakše i namenjene su za vežbu.  Jakša navodi da je zainteresovanost za ovaj sport dosta porasla od kako su napravili prvu stazu, kaže da su se svake nedelje pojavljivala nova lica zainteresovana za vožnju. Najmlađi članovi kluba imaju između 10 i 15 godina, njih stariji  članovi uče prve korake u downhill-u, kao i da je bezbednost najbitnija u ovom sportu. Pored staza u Niškoj Banji, klub je izgradio par staze na Kameničkom visu, stazu za početnike na Bubnju, kao i stazu na Delijskom visu.

Pored staza za spust, klub “Dijabole” organizuju trke, a prošle godine organizovali su i zvanično državno prvenstvo. Takmičari su uglavnom iz Srbije, ali često gostoju i takmičari iz drugih balkanskih država.

“Ne dolaze svi da se takmiče, neki dolaze da se voze rekreativno” naglašava za Niške Vesti Jakša i kaže kako je atmosfera i druženje na trkama uvek na nivou.

Prošla godina je bila veoma uspešna za  “Dijabole” na takmičenjima. Na državnom prvenstvu u Niškoj Banji osvojili  su medalje u skoro svim kategorijama. Takmičenja u Severnoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini takođe su  bila veoma uspešna za klub, a na Balkanskom prvenstu u Rumuniji “Dijabole” su učestvovale kao reprezentacija Srbije.

Pošto ovaj sport još nije doživeo veliku popularnost, skoro sav rad “Dijabola” finansira se iz ličnog budžeta, oni sami ulažu u staze i opremu, uz minimalnu pomoć Biciklističkog saveza i sponzora.

“Dijabole” trenutno rade na unapređenju postojećih staza u Niškoj banji pred zvaničan početak sezone. Trenutno završavaju radove na glavnoj stazi “Rolling Stones”, koja je dobila nazi po strmoći staze gde se bukvalno “kotrljaja kamenje”.

Ove godine, prvi put održaće se kup Srbije u downhill-u, on će se sastojati od tri trke na  tri lokacije Niškoj Banji, Fruškoj Gori i Jastrebcu. Pobednik će biti onaj sa najboljim plasmanom u sve tri trke. Ovaj događaj predstavlja veliki napredak za srpski biciklizam i downhill.

Sledeća trka, koja je ujedno državno prvensto, održaće se 6. i 7. jula u Niškoj Banji, tačnije iznad kafane “Gurmanova tajna” kod igrališta, gde je centar dešavanja. Očekuje se dosta takmičara i još više gledalaca. Prijave za prvenstvo će uskoro biti otvorene na Instagram profilu kluba.

 

foto: Ivan Lavrenčić

 


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.