U Beloj Palanci neguju pravi “ulični” basket (VIDEO)

U Beloj Palanci je od 28. jula do 4. avgusta održan tradicionalni turnir u uličnom basketu, a u njemu je učestvovalo preko 30 ekipa u svim kategorijama, od pinonirske do seniorske. Kuriozitet predstavlja da se u mlađim selekcijama prijavilo čak 26 timova, što je nemoguća misija za organizatore sličnih manifestacija u mnogo većim gradovima.

Sport u ovoj opštini je poslednjih godina u velikoj ekspanziji, a posebna pažnja se posvećuje radu sa mlađima. U Beloj Palanci se u sportskim kolektivima koje finansira lokalna samouprava, ne naplaćuje članarina mlađim selekcijama, tako da preko 450 dečaka i devojčica ima priliku da se bavi sportom uz profesionalni nadzor, a bez opterećenja budžeta svojih roditelja.

Tradicija uličnog basketa u Beloj Palanci traje od 2001. godine i ovaj turnir je postao jedan od poznatijih u regionu, što potvrđuje i sve veći broj prijavljenih ekipa iz drugih gradova. Najveću zaslugu za ekspanziju košarke u ovom gradu imaju članovi Košarkaškog kluba Mladost koji tokom čitave godine vredno rade afirmišući ovaj sport.

Dovoljan dokaz popularnosti košarke u Beloj Palanci je brojka od 110 dečaka i devojčica koji treniraju u klubu, a čitava Bela Palanka u osnovnoj školi ima nešto preko 500 đaka. Za svaku pohvalu je i promocija ženske košarke, pa se u bliskom periodu može očekivati i seniorski tim sastavljen od devojaka iz sopstvenog pogona rođenih 2003. godine, koje trenutno ostvaruju zapažene rezultate u takmičenjima Košarkaškog saveza Srbije.

Ozbiljnost kluba potvrđuje i rad van sezone, Mladost je ovog leta poslala veliki broj dečaka i devojčica  u renomirani košarkaški kamp Kasta.

Takmičarski deo turnira bio je vrlo uzbudljiv. U kategoriji pionira pobedila je ekipa Bresnik agrar, a kod pionirki STR Kivi. Njbolji u kadetskoj konkurenciji bili su Golden Bojsi iz Pirota, dok su u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji pobedile ekipe iz Bele Palanke sa istim imenom, Vila Festina.

Utakmice su se igrale u centralnoj gradskoj ulici, uz prisustvo velikog broja gledalaca pored samog terena što je nadmetanju dalo posebnu draž. Publika je aktivno učestvovala u svakom meču i dodatno povećavala pozitivni sportski naboj kod samih aktera, koji su po sopstvenom priznanju uživali prethodnih dana u Beloj Palanci.

Letnji turniri su decenijama unazad bili izuzetno važna atrakcija u manjim sredinama, a stiče se utisak da poslednjih godina mladima nedostaje entuzijazam, ne ž   ele da odvajaju slobodno vreme za organizaciju lepih stvari. Ulični basket u Beloj Palanci je svetao primer koji dokazuje da sport i dalje povezuje ljude i da se uz dobru organizaciju mogu postići odlični rezultati. Ogromnom broju posetilaca i učesnika ovaj turnir će ostati zauvek ucrtan u pamćenje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.