Da li će FK Vlasina dočekati stogodišnjicu? (VIDEO)

Dok naši najbolji fudbalski klubovi uveliko igraju utakmice domaćeg prvenstva, u nižim ligama takmičenja još nisu počela, ali pripreme za predstojeće izazove jesu. U Vlasotincu tim za novu sezonu sprema i Fudbalski klub Vlasina, od ove sezone član četvtog po rangu takmičenja u Srbiji, Zone “Jug”.

Vlasina jedan je od najvećih sportskih brendova, ne samo u Vlasotincu, nego i u čitavom regionu Južne Srbije. Ovaj kolektiv osnovan je još 1920. godine i uskoro bi trebalo da proslavi stogodišnjicu postojanja. U normalnim uslovima već bi se razmišljalo o proslavi tog jubileja, ali okolnosti su drugačije i vlasotinački fudbalski kolektiv ima druge prioritete. Nakon ispadanja iz Srpske lige Vlasinu je napustio skoro kompletan igrački kadar i trenutno se suočava sa velikim problemima.

Do pre manje od deset godina situacija je bila potpuno drugačija. Vlasina je bila drugoligaš, a stadion Rosulja jedan od najpose  ćenijih objekata u državi. Slike iz ovog grada ulepšavale su novinske članke i izveštaje sa utakmica, na terenu su postizani odlični rezultati, poput plamsana u četvrtfinale nacionalnog Kupa, dok je veliki broj poznatih klubova, kao što su podgorička Budućnost ili beogradski Rad, sa Rosulje odlazio pognute glave. Te utakmice se i danas prepričavaju, kao i atmosfera sa stadiona na kome se znalo okupiti i 5 do 6 hiljada posetilaca.

Klub poseduje sve mlađe kategorije i pravi je rasadnik talenata. U njemu su ponikli brojni asovi srpskog fudbala, a i danas u najvišim rangovima srpskih takmičenjima veliki broj fudbalera je upravo afirmisan u Vlasini. Rad sa mlađim kategorijama je prioritet zaposlenih u ovom kolektivu. Uslovi za napredovanje u Vlasotincu postoje, što prepoznaju i timovi iz drugih sredina i dolaze u ovaj grad na pripreme.

Malo je sportskih kolektiva koji se mogu pohvaliti tradicijom kao Vlasina. Bila bi prava šteta da se stogodišnjica kluba ne dočeka, a rukovodioci kluba se plaše da može doći čak i do takvog scenarija i ulažu napore da se to ne desi.

Vlasotinčanima je neophodan period stabilizacije, najverovatnije formiranje mladog sastava potpomognutog sa nekoliko iskusnih igrača i zbijanje redova, da se u teškom periodu pre svega obezbedi opstanak u Zoni “Jug”. Nakon toga se može razmišljati o lepšim stvarima, a ostaje nada da će ovaj značajan sportski kolektiv u mnogo boljem raspoloženju dočekati i na pravi način za dve godine obeležiti 100 godina postojanja.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.