U Beloj Palanci neguju pravi “ulični” basket (VIDEO)

U Beloj Palanci neguju pravi “ulični” basket (VIDEO)

U Beloj Palanci je od 28. jula do 4. avgusta održan tradicionalni turnir u uličnom basketu, a u njemu je učestvovalo preko 30 ekipa u svim kategorijama, od pinonirske do seniorske. Kuriozitet predstavlja da se u mlađim selekcijama prijavilo čak 26 timova, što je nemoguća misija za organizatore sličnih manifestacija u mnogo većim gradovima.

Sport u ovoj opštini je poslednjih godina u velikoj ekspanziji, a posebna pažnja se posvećuje radu sa mlađima. U Beloj Palanci se u sportskim kolektivima koje finansira lokalna samouprava, ne naplaćuje članarina mlađim selekcijama, tako da preko 450 dečaka i devojčica ima priliku da se bavi sportom uz profesionalni nadzor, a bez opterećenja budžeta svojih roditelja.

Tradicija uličnog basketa u Beloj Palanci traje od 2001. godine i ovaj turnir je postao jedan od poznatijih u regionu, što potvrđuje i sve veći broj prijavljenih ekipa iz drugih gradova. Najveću zaslugu za ekspanziju košarke u ovom gradu imaju članovi Košarkaškog kluba Mladost koji tokom čitave godine vredno rade afirmišući ovaj sport.

Dovoljan dokaz popularnosti košarke u Beloj Palanci je brojka od 110 dečaka i devojčica koji treniraju u klubu, a čitava Bela Palanka u osnovnoj školi ima nešto preko 500 đaka. Za svaku pohvalu je i promocija ženske košarke, pa se u bliskom periodu može očekivati i seniorski tim sastavljen od devojaka iz sopstvenog pogona rođenih 2003. godine, koje trenutno ostvaruju zapažene rezultate u takmičenjima Košarkaškog saveza Srbije.

Ozbiljnost kluba potvrđuje i rad van sezone, Mladost je ovog leta poslala veliki broj dečaka i devojčica  u renomirani košarkaški kamp Kasta.

Takmičarski deo turnira bio je vrlo uzbudljiv. U kategoriji pionira pobedila je ekipa Bresnik agrar, a kod pionirki STR Kivi. Njbolji u kadetskoj konkurenciji bili su Golden Bojsi iz Pirota, dok su u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji pobedile ekipe iz Bele Palanke sa istim imenom, Vila Festina.

Utakmice su se igrale u centralnoj gradskoj ulici, uz prisustvo velikog broja gledalaca pored samog terena što je nadmetanju dalo posebnu draž. Publika je aktivno učestvovala u svakom meču i dodatno povećavala pozitivni sportski naboj kod samih aktera, koji su po sopstvenom priznanju uživali prethodnih dana u Beloj Palanci.

Letnji turniri su decenijama unazad bili izuzetno važna atrakcija u manjim sredinama, a stiče se utisak da poslednjih godina mladima nedostaje entuzijazam, ne ž   ele da odvajaju slobodno vreme za organizaciju lepih stvari. Ulični basket u Beloj Palanci je svetao primer koji dokazuje da sport i dalje povezuje ljude i da se uz dobru organizaciju mogu postići odlični rezultati. Ogromnom broju posetilaca i učesnika ovaj turnir će ostati zauvek ucrtan u pamćenje.


Povezane vesti

Konstantin časno do samog kraja – nastradao Spartak (VIDEO)

Iako odavno otpisani, suočeni sa skraćenim rosterom (Rendal se vratio u SAD, Luka Živković – povređen) u Konstantinu su rešeni

AKL: Mališić – MVP kola. Mitrović spektakularno “zakucao” (VIDEO)

Četiri utakmice “B” divizije Amaterske košarkaške lige Niša odigrane su minulog vikenda, dok je jedna odložena za naredni. Niš Reunion

Košarkašice Studenta okončale sezonu (VIDEO)

Košarkašice Studenta okončale su sezonu onako kako je prvobitno i planirano-opstankom u elitnom rangu takmičenja. U sam smiraj šampinata u

No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*