Sportski klubovi u Babušnici imaju veliku pomoć lokalne samouprave. Problem i dalje nepostojanje sportske hale (VIDEO)

 

Sportski život u Babušnici, opštini na jugu Srbije, idiličan je kao i ambijent u kom se odvija – lagana rekreacija, bez trzavica i neskromnih planova u obaranju bilo kakvih rekorda. Dok je pod vedrim nebom, što znači u toku letnjih meseci, pravi je rekreativni raj, jer tu su sportski tereni na otvorenom za tenis i košarku, kao i veliki kupališni kompleks koji zadovoljava i lokalne, ali i potrebe šireg okruženja. Zato su turniri u malom fudbalu, tenisu, 3×3 basketu,… organizacija takmičenja u planinskom trčanju i tradicionalno masovno osvajanje planinskih vrhova, sadržaj koji se leti podrazumeva.

 

Rekreativni fokus lokalne samouprave usmeren je na najmlađe Babušničane, kako bi, u sportskom duhu, bezbrižno i zdravo odrastali. Za njih je sezona od juna do septembra ispunjena, takoreći, igrama bez granica: uz klubove u kojima mogu da se kontinuirano sportski oblikuju , tu su i programi poput open fan fudbala, turnira u malom fudbalu i igri “između dve vatre” kao i školica plivanja. I sve što se tiče sportskog razvoja dece u ovoj opštini, potpuno je besplatno.

 

A kada je reč o ozbiljnoj sportskoj politici, koja i u Babušnici, kao i svuda u svetu, u mnogome zavisi od finansijskih brojki, spotrski apetiti moraju se ipak kontrolisati. Budžet koji je lokalna samouprava opredelila za sport i više je nego pristojan. Oko 17 miliona dinara respodeljeno aktivnim klubovima i oni su mahom zadovoljni i svojim radom u toku sezone koja je na izmaku, ali i saradnjom sa lokalnom samoupravom. Maksimalno su iskoristili ono čim raspolažu, jer je prevashodno reč o istinskim ljubiteljima sporta.

Tako, na primer, klub koji beleži kontinuitet, kako u radu, tako i u takmičarskim uspesima je Stonoteniski klub “Lužnica”. Jedan je od kolektiva koji svoje pobedničke afinitete skupo plaća angažovanjem profesionalaca, ali im je, iskreno, kako nedvosmisleno ističu, krajnju cilj da se više oslone na sopstveni pogon. Organizacija takmičenja košta, a i sam uspeh nema malu cenu, te je tako STK “Lužnica”, jedan od najbolje sagledanih klubova u podeli budžetskog kolača.

 

U jeku Mundijala, logično je da fudbal i u Babušnici bude sport nad sportovima, ali i inače, Fudbalski klub “Lužnica” koji će 2025. obeležiti svoju stogodišnjicu, najmasovniji je sportski kolektiv u ovom mestu. Broji šezdesetak članova i sve kategorije su aktivne. Seniori se takmiče u Zoni Istok i nadaju se da će izboriti opstanak. Kadeti i juniori igraju u Okružnoj ligi Pirot gde u ovom delu sezone drže prvo i drugo mesto. U klubu su posebno ponosni na svoj teren koji je jedan od najboljih u tom delu Srbije, kao i na zabavnu školu fudbala koju već godinama uspešno organizuju. Babušnički fudbaleri su, uz stonotenisere “Lužnice” i krovnu sportsku organizaciju opštine – Savez sportova Babušnice, najbolje finansijski sagledani.

 

Klub koji se potpuno saživeo sa ambijentom u kome funkcioniše i koji, uz rekreativni, neguje i ekološki duh i na najbolji način reprezentuje prirodne lepote i turistički potencijal Babušnice je – Planinarski klub “Ruj 1706”. U 2022. oni su upeli da realizuje tradicionalne akcije kao što je uspon na Golemi stol i Uspon na Ruj, zatim obilazak 7 Rilskih jezera u Bugarskoj i Dan pešačenja, i nažalost, odustali od uspona na Triglav, zbog loših vremenskih uslova. Troje članova prošlo je obuku za vodiče do 4000 metara, a dvoje za markiranje staza, dok je iskusni predstavnik ovog kluba Saša Aranđelović postao član Komisije Planinarskog saveza Srbiije za planinarske terene. Plan za narednu godinu im je da promovišu planinarenje među mladima. Planinari takođe, bez obzira na entuzijazam koji godinama ne jenjava, ne bi mogli da budu uspešni bez finansijske injekcije.

 

Planinarenje u Babušnici ima dugogodišnji sportski staž, ali kao novina, od pre dve godine pojavila se i jedna veoma egzotična disciplina, čiji su članovi izuzetno ambiciozni i aktivni. Reč je o planinskom trčanju koje je od ove sezone takođe na budžetu opštine, što im je, kako kažu, dalo jak vetar u leđa. Babušnički planinski trkači imali su privilegiju da ove godine nastupe i na domaćem terenu, na takozvanom “Lužničkom skaj rejsu” koji je održan u okviru Skaj-raning lige Srbije i Crne Gore.

 

Zahvaljujući uređenom sportskom kutku pod vedrim nebom, u samom srcu Babušnice, u ovoj varošici moguće je baviti se i tenisom. Teniski klub funkcioniše već punih 14 godina, redovno organizuje turnire i šalje svoje igrače na takmičenja. Trenutno ima svega trojicu registrovanih takmičara, ali je zato školica tenisa u 2022. besprekorno fukcionisala. Teniseri su u godini koju ostavljaju za sobom, racionalno projektovali svoje planove.

 

Svoje mesto pod sportskim nebom i lokalnim bužetom Babušnice pronašli su i futsaleri. Noćni turni u malom fudbalu imaju kultni status tradicionalnog događaja koji je više od igre. Klub malog fudbala postoji već 11 godina, a ove sezone ostvario je istorijski uspeh.

 

Babušnički košarkaši takođe su ispunili svoje zacrtane planove. Završili su takmičenja u juniorskoj kategoriji i seniorskoj letnjoj ligi i, na šta su posebno ponosni, uspešno izneli organizaciju 3×3 turnira.

 

Ali da ne bude tendencioznih obmana – da u babušničkom sportu sve savršeno funkcioniše, predstavnici sportskog života u ovoj opštini, svi do jednog, žale se na identičan problem – nepostojanje sportske hale. U Savezu sportova Babušnice navode da bi radova na izgradnji najvećeg sportskog objekta u ovom mestu, trebalo da se nastave već iduće godine. Dok se to ne desi, sport će, uz retke primere suprotne prakse, ostati na nivou rekreacije. Ipak, svi na taj problem gledaju kao na zajednički, svi žele da bude rešen i svi veruju u sportsku buduđnost svoje dece. Budžet se, kako navode u Savezu sportova, u narednoj godini neće umanjivati. Treneri su plaćeni, deca besplatno treniraju, a najbolji sportisti kao i do sada, biće nagrađeni. A dok se ne sagradi nova sportska infrastruktura, brinuće se o postojećoj na najbolji mogući način.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.