Nebeski trkači iz deset zemalja u Lužnici narednog vikenda

 

Čuveni „Lužnički megdan” održava se po peti put u Babušnici od 07. do 09. oktobra, a učestvovaće 102 trkača iz 10 zemalja.Vrlo izazovne staze, tehnički detalji, gosotljubivi ljudi i kontakt sa netaknutom prirodom samo su neki od razloga zbog kojih se ljubitelji sportova u planini vraćaju Babušnici. Lužnički megdan se transformisao u Lužnički Skaj Rejs, tehničko planinsko trčanje u okviru nacionalne lige Srbije. Ovo je ujedno i poslednja (sedma) trka skajraning lige gde će se odlučivati pobednici u obe konkurencije. Trka takođe nosi i ITRA bodove za najveću trku planete – UTMB u Šamoniju (Francuska).

 

 

Staza ima 26 km sa 1.600m uspona. Start je zakazan za subotu 7.oktobra u 8 časova u centru Babušnice i vodi put Stolske planine i njenog najvišeg vrha.

 

Na ciljnu liniju izlazi 102 takmičara iz 10 zemalja. Engleska, Danska, Rusija, Slovenija, Makedonija, Bosna, Crna Gora, Kazahstan i Belorusija. Najmlađi učesnik je Marko Aleksić (13 godina, selo Vava). Rutu odlikuju strme deonice kroz Golemi Stol i kuloari sa siparom, a takmičari imaju 6,5 sati da stignu do cilja (vremenski limit).

 

 

 

U muškoj konkurenciji glavna bitka će se voditi između Žerajića, Bazića i Lončarevića a kod dama između Miluše Bošković, Tatjane Jovanović i Marije Kostić. Naravno, moguće je da se i strani takmičari uključe u borbu za postolje, to će se videti na stazi.

 

Skajraning podrazumeva trčanje planinskim vrhovima i neuređenim terenima, tehničke deonice i vertikale. Na našim prostorima skajraning asocijacija Srbije organizuje takmičenja od 2014. godine, a ove godine Lužnički Skaj Rejs organizuje uz pomoć i su-organizaciju turističke organizacije Babušnica i opštine Babušnica.

 

 

 


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.