Lužničkim SkyRace-om završena ovogodišnja Skajraning liga Srbije i Crne Gore (VIDEO)

Subotnje jutro u Babušnici. Neuobičajena gužva u srcu malog grada. Više od stotinu nebeskih trkača čaka na startnoj liniji znak koji će im signalizirati da pojure usponom od 1600 metara i trčeći nepedvidivom stazom osvoje ovogodišnji Lužnički megdan. Došli su iz deset zemalja kako bi učestvovali u planinskom trčanju kojim se završava Skajraning liga Srbije i Crne Gore i sakupljaju bodovi za svetsku rang listu.

 

Njihov start nije slučajno baš tu gde jeste.

 

 

To što imaju planine koje okružuju Babušnicu, a što je potrebno nebeskim trkačima, ne može se naći na nekim, trenutno popularnijim i turistički atraktivnijim planinskim područjima. Krečnjak, sipar, grebenski usponi po kamenjaru, i blato i makadam i trava i ostalo živopisno okruženje takoreći netaknute prirode… Sva ta raznolikost stopila se u stazu na Golemom stolu, idealnu za Sky Race. Trka je zahtevna, podrazumeva raznoliku konfiguraciju terena, strmine i uspone i dužinu staze od 26 kilometara…

 

A pobednici u muškoj kokurenciji su Brano Baltić i Danijel Lončarević koji su imali vrlo zanimljiv fotofiniš, dok je kao trećeplasirani kroz cilj protrčao ruski takmičar Artem Rostovtsev. U ženskoj konkurenciji pobednica je Miluša Bošković iz Kotora, drugoplasirana je takmičarka iz Smedereva Marija Kostić, a treća kroz cilj prošla je Ruskinja Viktorija Keler.

 

 

 

Možda baš zato što se priroda potrudila da im obezbedi idealne uslove, i Babušničani uspešno sudeluju u ovom adrenalinskom sportu. Članovi lokalnog kluba “Bohemians” takođe su istrčali celu rutu i zadovoljni su svojim učešćem. Inače, najmlađi trkač Sky Race-a bio je Marko Aleksić iz babušničkog sela Vava, koji je, iako ima svega 13 godina, em istrčao celu stazu em bio brži od pojedinih odraslih trkača. Zato je od organizatora i opštine Babušnica nagrađen posebnim priznanjem.

 

Podršku Lužničkom Skaj rejsu koji organizuje Skyrunning asocijacija Srbije, kao dobar domaćin, pružila je Turistička organizacija opštine Babušnica kao i sama opština, a da bi se reči pretvorile u dela uskoro će, baš u selu Stol, biti udaren kamen temeljac za izgradnju prvog babušničkog planinarskog doma.

 

 

Nakon što su se stišale strasti, spustio adrenalin i trkači dobro okrepiki, u babušničkom Domu kulture za najbolje nebeske trkače i trkačice Lužničkog megdana upriličena je svečana dodela medalja. Time je stavljena tačka na ovogodišnji Megdan i Skajraning ligu Srbije i Crne Gore, ali su ujedno otvorena vrata ka osvajanju nekih drugih, drugačijih i svetskih vrhova.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.