12. tradicionalni uspon na Ruj – najmasovnija planinarska akcija u Srbiji (VIDEO)

“Ruj – Magija prirode” slogan je pod kojim se ove godine, 12. put zaredom, održava jedna od najmasovnijih planinarskih manifestacija u Srbiji – Tradicionalni međunarodni uspon na Ruj. Na nadmorskoj visini od 1706 metara srpski i bugarski planinari će simbolično izbrisati granicu između dve države koja se proteže kroz tačku njihovog tradicionalnog godišnjeg susreta.

 

Datum ovog planinarskog spektakla je subota 19. jun, od jutarnjih sati do kasnog popodneva.

 

A nakon što i po 12. put, uživajući usput u pašnjacima i vidikovcima, osvoje šumoviti Ruj i pozdrave se se prijateljima iz Bugarske, srpski planinari će oko 15 sati krenuti ka Vuči Delu, proći utabanom stazom pored baba Cvetine kuće i česme i, širokim šumskim putem sići u Rakitu iz koje su i krenuli. Ono što ih u ovoj ekspediciji sigurno neće ostaviti ravnodušnim je bajkovit pejzaž, prošaran lepim ali opustelim selima u kojim je ne tako davno bio centar rudarske industrije i srpske železnice.

 

Zato je uspon na Ruj izvanredna prilika za promociju prirodnih lepota opštine Babušnica, te je, samim tim, u interesu Turističke organizacije Babušnice da podrži i unapredi ovu manifestaciju.

 

Iskusnim planinarima uvek je pri ruci oprema za uspone, a rekreativci koji do sada nisu osvajali vrhove , gazeči pri to stazu od 24 kilometra, trebalo bi da znaju da se u ovu avanturu ne polazi bez duboke obuće, vindjakne, rezervne majice i vode.

 

Uspon je zadržao zanimljive običaje i rituale iz prethodnih godina, ali će ovog puta morati da se ispoštuju i propisana epidemiološka pravila.

 

 

Organizatori akcije su Planinarski klub „Ruj 1706“ Babušnica i Turistička organizacija opštine Babušnica, uz podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Planinarskog saveza Srbije.

 

Dodatne informacije o ovogodišnjem usponu na Ruj – programu, satnici, mogućnostima noćenja I prohodnosti puteva do mesta sa kog se kreće, raspoložive su na Fejsbuk stranici akcije pod nazivom “Tradicionalni međunarodni uspon na Ruj” i fejsbuk stranici Turističke organizacije Babušnica, sa kojih se mogu preuzeti i brojevi telefona organizatora i koordinatora manifestacije.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.