25. juna tradicionalni međunarodni uspon na Ruj (VIDEO)

 

Tradicionalni međunarodni uspon na Ruj je sportsko-rekreativnih manifestacija, koja već 13 godina zaredom promoviše lepotu babušničke prirode, okuplja klubove i pojedince iz čitavog sveta, a realizuje se u saradnji sa bugarskim planinarima.

 

Ove godine Ruj se osvaja pod sloganom “Zajedno do vrha” i planinari sa podnožja srpske i bugarske strane kreću jedni drugima u susret u subotu 25. juna.

 

A sve je, takoreći slučajno počelo još 2010. godine i spontano preraslo u jednu vrlo originalnu planinarsku avanturu.

 

Avantura uspona na Ruj veliki je izazov ljubiteljima prirode. Planinare očekuje pešačenje dugo 22 kilometra i visinska razlika od 926 metara. Ni preteško ni prelako – sve zavisi od forma. Ali stalni učesnici znaju da ih, osim druženja na vrhu sa bugarskim planinarim i lepih prizora u kojima će uživati u prolazu ili sa visine, očekuje i tradicionalni zajednički ručak u povratku, uz koji najčešće ide i neki zanimljiv kulturni sadržaj.

 

 

I ovogodišnji uspon biće sličan prethodnim, s tim što su organizatori pripremili izvesne izmene pri spuštanju sa planine.

 

 

Uspon na Ruj je manifestacija koja uprkos svemu čuva svoj kontinuitet. Ni koronavirus, ni ponekad loši vremenski uslovi, nisu uspeli da je osujete. Ove godine predviđen je čak i smeštaj za oko stotinu gostiju koji dolaze sa strane. Polazak je u uobičajeno vreme, sa uobičajenog mesta – u 9 sati iz sela Rakita.

 

Inače, organizatorovog događaja koji se realizuje pod okriljem Planinarskog saveza Srbije je Planinarski klub “Ruj 1706” i lokalna turistička organizacija, a pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo omladine i sporta i Opština Babušnica.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.