Planinarski klub “Ruj 1706” (VIDEO)

Vrhovi viši od 1000 metara nadmorske visine, koji se uzdižu nad Lužničkom kotlinom, konačno su postali vidljivi na planinarskim mapama Srbije. Pažnju planinara na Ruj, Suvu planinu, Stolsku planinu i Talambas, usmerio je tradicionalni „Međunarodni uspon na Ruj“, koji organizuje Planinarski klub „Ruj 1706“.

Manifestacija „Uspon na Ruj“ organizuje se od kako su se, pre sedam godina, srpski i bugarski planinari slučajno sreli na vrhu te planine, koji je ujedno i granica između Srbije i Bugarske.

Na poslednjem usponu, učestvovalo je oko 1300 planinara, a neki su, specijalno zbog tog događaja, došli iz Kanade, Velike Britanije i drugih zemalja. Tako je „Uspon na Ruj“, postao najmasovniji planinarski dogadjaj u Srbiji.

Ruta od sela Rakita do vrha Ruja i nazad duga je oko 20 kilometara. Planinari je, uz propratne manifestacije kao što je izložba jestivih i nejestivih gljiva, likovna kolonija ili bioskop, prelaze za desetak sati.

U podnožju Ruja snimljen je 1929. godine prvi igrani film u Kraljevini Jugoslaviji – Rudareva sreća.

Inače, osim uspona na Ruj, Planinarski klub „Ruj 1706“ i Turistička organizacija Babušnice, planiraju i ekstremnije izazove. Kanjon Cedilka, odnosno kanjon reke Blatašnice i početak kanjona reke Jerma biće izboltovan za slobodno penjanja.

Veliki potencijal Lužnice su, takođe, kako ističu babušnički planinari, jame i pećine koje se još istražuju. Jedna od njih, jama Bezdanka u selu Preseka, duboka oko 80 metara, našla se na naslovnoj strani srpskog izdanja Nacionalne geografije.

Inače, babušnički planinari broje oko 30 stalnih članova. Rade iz entuzijazma, a do sad su, zajedno sa Turističkom organizacijom Babušnice, trasirali deset planinarskih staza i prikazali ih mapom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.