Uspon na Ruj protekao uspešno i u sjajnoj atmosferi (VIDEO)

 

 

I ove godine, poslenja subota u junu, protekla je u znaku jedinstvene planinarske manifestacije – tradicionalnog međunarodnog uspona na Ruj. Vreme idealno, organizacija besprekorna i priroda netaknuta i prelepa. Sve stu to razlozi oko 500 srpskih i bugarskih planinara još jednom stignu do 1706 metara nadmorske visine. Osvajanje Ruju po trinaesti put proteklo je savršeno.

 

Planinari su u selo Rakita, odakle se kreće u avanturu, došli iz raznih krajeva – iz Beograda, Vršca, Valjeva, Zaječara, Niša, Pirota i Babušnice. Sa srpke strane ka vrhu ih je krenulo oko 200 stotine.

 

 

Inače, turistička organizacija Babušnice i ove godine aktivno je podržala Uspon. Osim smeštajnih kapaciteta koje je iskoristilo pedesetak gostiju, tradicionalne pripreme vojničkog pasulja, keteringa i osveženja za planinare, postarali su se i za bezbednost svih učesnika. A što se tiče zabave, što se sad već, posle toliko godina podrazumeva, taj zadatak poveren je domaćinima iz Rakite.

 

Iako je uvek sigurnije i lakše ići dobro utabanom stazom, organizatori su, kako bi uspon učinili zanimljivijim, ovog puta neznatno izmenilu silaznu putanju. A kada je reč o lepoti, ona je i u ovom slučaju “u oku posmatrača”

 

Ili da se nadaju da ih bolje ne sretnu. Ovog puta nije ih bilo, kao na žalost ni divljih konja koji piju vodu na pojilu. Ipak, jednako je bilo uzbudljivo. Pogotovo na vrhu, gde su već čekali bugarski planinari. Njihova staza je malo kraća i za nijansu lakša, pa im je trebalo manje vremena do cilja. Veoma su srećni i rado o tome govore. Sa bugarske strane ovoga puta vrh je osvojilo oko 250 planinara.

 

Zajedničko vreme na zajedničkom prostoru na nekoliko sati izbrisalo je granicu,  I iskorišćeno je za fotografisanje, druženje i predah, kako bi se prikupila snaga za povratak.

 

Odozgo, sa vrha, svako na svoju stranu, a staza sa srpske strane vraća nazad u Rakitu, na vreo vojnički pasulj i još nekoliko sati druženja.

 

Inače, ovaj neponovljivi rekreativni spekakl realizuje Planinarski klub “Ruj 1706” iz Babušnice uz organizacionu podršku lokalne turističke organizacije i finansijsku podršku Opštine Babušnica.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.