Veliki uspeh streličara Niša – Mihajlo Stefanović i juniorski i seniorski prvak Srbije

 

Ovog vikenda je održano državno prvenstvo u streličarstvu za sve kategorije. Ruma je bila domaćin ovogodišnjeg takmičenja, a Streličarski klub Niš je postigao nezapamćen uspeh u poslednjih 10 godina.

Takmičenje se odvijalo u dva dana i prvi dan je bio rezervisan za mlađe konkurencije i veterane.

U konkurenciji juniora, olimpijskim lukom Nišlije su imale čak četvoro takmičara od kojih se troje vratilo kući sa medaljama.

 

Kod juniora, Mihajlo Stefanović je dominirao i bio bukvalno konkurencija za sebe. Kvalifikacije završava sa rezultatom 584 čime postavlja i novi juniorski rekord u dvorani. Marko Vulić zauzima drugo mesto u kvalifikacijama, a kroz eliminacije niški takmičari samo potvrđuju svoja osvojena mesta u kvalifikacijama i na kraju se susreću u finalu gde Mihajlo odnosi pobedu i brani titulu prvaka države dok Marko postaje vicešampion Srbije. Treće mesto osvaja Stamenković Andreja iz SK Košutnjak.

Kod juniorki Danica Nikolić zauzima treće mesto u kvalifikacijama dok Petra Todorović biva šesta. U eliminacijama Danica stiže do meča za zlato, ali gubi finalni meč i osvaja titulu vicešampionke Srbije.

Niš je imao predstavnika i u konkurenciji veterana golim lukom gde Dejan Stojanović brani titulu prvaka države ispred Dejana Miličića i Nenada Dunovića, dvojice takmičara iz SU Vidovdan iz Beograda.

Sa već zavidnim uspehom, 4 medalje i jednim državnim rekordom niški klub nastavio je takmičenje drugog dana kada su nastupili seniori. Kako propozicije takmičenja u streličarstvu dozvoljavaju da se mlađe kategorije i veterani takmiče i u seniorskoj konkurenciji, koja se s’ pravom smatra najjačom, Mihajlo, Marko, i Dejan nastupili su i drugog dana.

Ono što streličarstvo u Srbiji ne pamti u svojoj istoriji je uspeh koji je Mihajlo Stefanović postigao ovog vikenda.

U konkurenciji seniora, olimpijskim lukom, Mihajlo Stefanović pomera sve granice i drugog dana postiže fenomenalnih 585 poena čime obara i seniorski rekord Srbije koji je do sada bio u vlasništvu drugog Nišlije, nekadašnjeg člana SK Niš. Marko Vulić kvalifikacije završava kao osmi. Kroz eliminacije Mihajlo dominira u svim mečevima gde u finalu deklasira bivšeg klupskog druga i bivšeg rekordera Nikolu  Stefanović koji sada nastupa za SK Košutnjak iz Beograda sa maksimalnih 6-0. Treće mesto osvaja Dragiša Jevtić iz Pančeva.

 

Ovo je nezapamćen uspeh, dva dana, dva rekorda, jedan takmičar. Mihajlo Stefanović je na ovom takmičenju pokazao da je trenutno najbolji streličar u konkurenciji olimpijskog luka u Srbiji.

 


 

U konkurenciji kompaund luk, naš Ognjen Nedeljković kao i po običaju bio je prvi u kvalifikacijama sa odličnih 586 poena što bez problema potvrđuje i kroz eliminacije i u finalnom meču pobeđuje Dejana Varju iz PSK Veteran iz Subotice i tako je odbranio titulu prvaka države i utvrđuje svoje mesto najboljeg takmičara kompaund lukom koga ima Srbija.

Prijatno iznenađenje se desilo u konkurenciji goli luk seniori gde je Niš imao čak trojicu takmičara. Dragoljub Majović kome forma ide uzlaznom putanjom čitave sezone osvaja drugo mesto u kvalifikacijama. Kroz eliminacije dolazi do finalnog meča gde je poražen od Danijela Rađena iz SK Velos iz Novog Sada. Dejan Stojanović i Veljko Petrović podelili su deveto mesto posle eliminacija, ali je ova trojka osvojila ekipno prvo mesto na takmičenju i time odbranila prošlogodišnji uspeh.

“Posle ovakvog takmičenja prosto ni sami ne znamo šta da kažemo. Mihajlo je definitvno zvezda ovog državnog prvenstva, oborio je dva rekorda u dva dana. Ništa od ovoga nije bilo neočekivano već je bilo samo pitanje dana kada će se desiti. Na našu veliku radost, na samom kraju sezone se sav rad i trud koji je Mihajlo sa trenerom Miljkom uložio ove sezone biva nagrađen na najbolji mogući način. Klub osvaja 7 individualnih medalja, jedno ekipno prvo mesto, i dva državna rekorda, ovo je sezona kakva se samo poželeti može. Jedina žal ostaje za ekipnom medaljom u konkurenciji seniora i tome što nismo odbranili i tu titulu, ali imali smo tu nesreću da pred turnir čak dva naša takmičara budu sprečena da nastupe iz zdravstvenih razloga, te se ovo može pripisati samo višoj sili. Dvoranska sezona je gotova, a mi imamo velike planove za letnju sezonu koja počinje već za dva meseca.”- kažu u SK Niš.

 

 


 

1 Comment

  1. Nišlija
    13/03/2023 - 08:37

    Bravo Niš.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.