Niški košarkaši u kolicima pripremaju se za novu sezonu

Iako se odužila prethodna sezona zbog pandemije izazvane korona virusom, košarkaši u kolicima se pripremaju za narednu sezonu. Lokalne samouprave širom Srbije rado prihvataju domaćinstvo utakmica košarke u kolicima, bilo da su takmičarke ili prijateljske. Čast da ugosti košarkaše u kolicima imaće Jagodina. Naime, u subotu 10. oktobra u Hali portova JASSA u Jagodini sa početkom u 13 časova odigraće se utakmica između KKK „Nais“ i KKK „Soko“. Organizatori utakmice su Grad Jagodina, Jagodinski sportski savez, Savez košarkaša u kolicima Srbije i KKK „Nais“.

 

Nišlijama će na megdan izaći KKK „Soko“, klub koji je formiran početkom maja prošle godine. KKK „Soko“ je do sada bio aktivan u basketu 3h3, a od ove sezone će učestvovati u Prvoj ligi Srbije. Sastavljen je od igrača višestrukog šampiona Srbije, KKK „Singidunum“, a predsednik tog kluba je i doajen košarke u kolicima, mr Veselko Plazačić, pukovnik u penziji.

„KKK „Singidunum“ može da napravi dva tima da budu šampion i vicešampion države. Oni su naši sportski prijatelji i puno su pomogli našem klubu. Prvi čovek KKK „Singidunuma“, legendarni kapiten reprezentacije, neponovljivi Željko Ćirković, nesebično nam pomaže savetima, kako za trening, tako i za organizaciju kluba. Pukovnik Plazačić je bio član čuvenog tandema „tornjeva blizanaca“ Ćirković – Plazačić, noćne more svake zonske odbrane na našim parketima. Prepuštamo u Jagodini ulogu favorita timu iz prestonice.“ – u jednom dahu je objasnio šta će se dešavati u Jagodini igrač KKK „Nais“, Miodrag Krstić.

 

Jagodincima će KKK „Nais“ predstaviti svog „internacionalca“, Turčina Ovunča Erdevičilera (tur. Övünç Erdeviciler), koji se nalazi na dužoj Erasmus Plus akademskoj razmeni na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu. Ovaj mladi naučnik sa Ankara univerziteta je pre nedelju dana zadovoljio ukuse šefa stručnog štaba KKK „Nais“, Miljana Hadžovića, sa 11 poena. U Jagodini će igrač iz Turske imati zadatak da bude graditelj igre – „plejmejker“.

 

„Niš je fenomenalan grad, a Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu ozbiljna visokoškolska institucija. KKK „Nais“ je najinkluzivniji sportski kolektiv za koji znam, a košarka u kolicima postaje moj život. „Naisovci“ su me primili u klub na takav način da imam osećaj da sam godinama deo tog projekta. Trener Hadžović mi je odredio ulogu nosioca igre u Jagodini. Videćemo ishod, uvežbavali smo neke akcije, pripremni je period, greške nisu skupe.“ – zadovoljno opservira mladi intelektualac iz Turske.

 

Inače, inicijativa za ovu utakmicu je krenula od poznatog jagodinskog sportiste i sportskog radnika, Nemanje Ivanovića, inače bivšeg studenta Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu.

„Tokom svog petogodišnjeg studiranja na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu imao sam sjajnu instruktažu na nekoliko predmeta koji obrađuju problematiku fizičkih aktivnosti osoba sa invaliditetom. Master rad sam odbranio iz te oblasti, a saradnja sa fakultetom se i sada nastavlja. Dolazak košarkaša u kolicima u Jagodinu i odigravanje ove utakmice je početak organizacije mnogih događaja iz sporta sa invaliditetom. Želimo da osobe sa invaliditetom, stanovnici Jagodine i okolnih mesta, budu informisani „iz prve ruke“ o mogućnostima za sport i rekreaciju. “ – rekao je Nemanja Ivanović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.