Kreće druga sezona Balkanske lige u košarci u kolicima

 

 

U subotu počinje druga sezona Balkanske lige u košarci u kolicima (Balkan Wheelchair Basketball League – BWBL).  Ligu čine ekipe iz četiri države: Bosne i Hercegovine (KKK Bijeljina – Bijeljina), Bugarske (BKHU Levski – Sofija), CrneGore (KK OSI Paramont – Podgorica) i Srbije (KKK Nais – Niš). U prvoj sezoni, dominaciju je ostvarila Bijeljina, sa svih devet pobeda. BWBL se igra po trokružnom, gde svaki tim se sastaje sa drugim po tri puta. Igra se devet kola, a tim sa najviše bodova je šampion BWBL. Svaki tim je domaćin jednog turnira u sezoni. BWBL ima sedište u Sofiji, predsednik lige je dr Vladimir Iskrov (Sofija).

 

Intervju sa najboljim igračime prve sezone, Edisom Imširovićem: Negujmo ideju balkanske lige

 

 

Prošle sezone nije bilo teško da se odluči ko je najbolji igrač lige. Prikazana igra, uticaj na ekipu, statistički pokazatelji i gospodstvo Edisa Imširovića, nisu dozvolili bilo kakvu dilemu po pitanju najboljeg igrača lige. Doskorašnji selektor i sadašnji član stručnog štaba reprezentacije Bosne i Hercegovine, igrač KIK Zmaj iz Gradačca, ali u BWBL u ulozi trenera-igrača u KKK Bijeljina, najbolji je asistent i skakač lige, a bio je i u vrhu liste strelaca. Sve pomenuto je uticalo na jednoglasnu odluku da je Edis Imširović MVP za sezonu 2021/2022. Uz bogatu karijeru, ali i učešće na svakom turniru BWBL prošle sezone, „MVP Edis“ je najpozvaniji da pruži osvrt na BWBL.

 

Kako ste zadovoljni prvom sezonom BWBL?

Definitivno,BWBL je osveženje na našim prostorima. Minula sezona je nadmašila moja očekivanja, organizaciono i takmičarski. Inicirali smo mnoge osobe sa invaliditetom da treniraju ovaj sport. Za mnoge igrače je bila prilika za razvoj na taktičkom planu. Neki gradovi su doživeli regionalnu promociju, jer prvi put igraju neko regionalno takmičenje. Mnogi mladi igrači su se razvili.

 

 


 

Da li možete da date konkretne primere razvoja mladih igrača za KKK Bijeljina?

Konkretno, u KKK Bijeljina se to najviše manifestovalo kroz poboljšanje nekih segmenata igre mladih igrača, Strahinje Rosuljaša i Predraga Šarenca. Posebno bih istakao još uvek maloletnog Strahinju Rosuljaša. Imao neverovatan razvoj prošle sezone. igrao je nekoliko desetina utakmica u dve regionalne, jednoj nacionalnoj ligi, kao i u nacionalnim kup takmičenjima.To ga je preporučilo selektoru reprezentacije Bosne i Hercegovine, prof. dr Behudinu Bajgoriću da ga pozove na pripreme za Evropsko prvenstvo B+C divizije u Sarajevu, sredinom juna ove godine. Strahinjino zalaganje na pripremama je rezultiralo velikom minutažom na pomenutom takmičenju. Plan je da Strahinjinim putem krene i Mihajlo Joksimović.

 

KKK Bijeljina dominirala ligom, kako to komentarišete?

KKK Bijeljina je duže od decenije partner mog matičnog KIK „Zmaj“ iz Gradačca. Sjajno sarađujemo u mnogim poljima, pa smatram da je najjača snaga oba kluba dobro međusobno poznavanje. U BWBLje KKK Bijeljina sjajan spoj mladosti i iskustva. Enes Kamberović i ja, koji dolazimoiz KIK Gradačac, uz iskusne matične igrače iz KKK Bijeljina, Dragana Sikimu, Dražena Duvnjaka i Borisa Cvjetkovića, imamo za cilj da razvijamo mlade igrače iz Bijeljine. To su:Šarenac, Joksimović, braća Rosuljaš i Radosavljević.Ne smem izostaviti prekaljene igrače iz KKI „Vojvodina“ iz Novog Sada, Aleksandra Jvanovića i Zvonka Nikolića i Sabita Karupovića, koji, takođe daju svoj doprinos.

 

BWBL je dodelio vredne nagrade protekle sezone. Izabrani ste na najboljeg igrača, skakača i dodavača, kao i člana najbolje petorke. Koliko Vam to znači i šta očekujete u narednoj sezoni od sebe i KKK Bijeljina, ali i od ostalih klubova.

Prijaju mi nagrade, ali mi je najveća ona nagrada da tim za koji nastupam igra dobro i pobeđuje. U narednoj sezoni očekujem zreliju igru KKK Bijeljina i odbranu titule prvaka BWBL, nadam se identično bez poraza. Lično, imam i konkretan cilj, a to je da se tokom naredne sezone poboljša razvoj potencijalnog reprezentativca Bosne i Hercegovine, Mihajla Joksimovića. Mihajlo će imati prostor da se dokaže i u KIK Zmaj iz Gradačca. Kada je reč o ostalim timovima, KK OSI Paramont iz Podgorice se pojačao u odnosu na proteklu sezonu. Podgoričani će drugu sezonu zaredom igrati dve regionalne lige istovremeno, što neosporno podiže njihov kvalitet. Očekujem da će taj klub imati više pobeda nego lane, ako budu kompletni. Naravno, mi u KKK Bijeljina ćemo se potruditi da te pobede ne budu protiv našeg tima.Ostala dva kluba, BKHU Levski i KKK Nais, napreduju iz godine u godinu, pa ako se poklope kockice mogu da naprave iznenađenje na nekom od četiri turnira BWBL tokom predstojeće sezone. Najvažnije je da svi učesnici lige budu zdravi i da se nesmetano takmiče.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.