Deca iz Grčke rado dolaze u Niš zbog fudbala, ali i druženja (VIDEO)

Proteklih dana u Nišu se, češće nego inače, mogao čuti grčki jezik, jer oko 350 dečaka iz Atine, Kavale, Soluna, Katerinija i drugih gradova, u smenama od po nekoliko dana, borave u gradu na Nišavi. Oni su mladi fudbaleri koji su došli da u maniru fer-pleja i prijateljstva, ukrste kopačke sa dečacima iz naših klubova, ali i da upoznaju Niš, Srbiju, našu istoriju, kulturu, zabavu i hranu.

Ova tradicionalna sportsko-prijateljska manifestacija pokrenuta je pre nekoliko godina u cilju negovanja dobrosusedskih odnosa dveju zemalja, jer fudbal nije jedino što povezuje Srbiju i Grčku.

I gosti iz Grčke u prvi plan stavljaju kulturnu razmenu, prijateljstvo, druženje i zabavu.

 

 „Kultura dve zemlje je vrlo slična. Osećamo, naročitp mi iz severnog dela Grčke, da smo mnogo blizu jedni drugima. Delimo slične probleme, ali pokušavamo da delimo i zadovoljstva koja nam pružaju ovakvi susreti.“ – kažu gosti iz Soluna.

 

„Prijateljstvo srpskog i grčkog naroda je godinama na najvišem mogućem nivou. Nama je zadovoljstvo da smo tu. Razmenjujemo mnoga mišljenja na sportskom terenu. Otkrivamo nove talente, učimo jedni od drugih igrajući, a što je najvažnije, jako dobro se družimo.“- sličnog su mišljenja i oni iz Atine.

Za fudbalsko nadigravanje mladih Grka i Srba koriste se tereni klubova „Brzi Brod“ „Real“ iz Vrežine, „Budućnost“ iz Popovca i teren FK „Car Konstantin“. Premda smo obično mi ti koji se oduševljavamo sportskom infrastrukturom u drugim zemljama, ovoga puta prijatno iznenađenje dočekalo je grčke dečake. Većina njih, naime, po prvi put je igralo fudbal na travi.

 

„Pošto su naša deca iz velikih gradova, sa više od 2 miliona stanovnika, za njih je ovo izuzetna stvar, jer kod nas nema travnatih terena, kod nas su svi tereni plastični. Konačno su dobili priliku da igraju na travi. Važno je što upoznajemo fudbalsku kulturu Srbije i što na osnovu tog iskustva i sami možemo da budemo bolji.“ – još jedan je od utisaka gostiju iz Grčke.

Domaći treneri primećuju da naši mladi igrači ipak imaju malu tremu u duelu sa vršnjacima iz Grčke, jer za njih je ovo, takoreći, prva internacionalna utakmica. Ali snalaze se i jedni i drugi i igra se dobar fudbal.

 

Grcima je u Srbiji sve lepo i zabavno. Sviđa im se kulturno-istorijska ponuda, turistički obilasci, zelenilo kakvog nema u Grčkoj, a posebno srpska kuhinja.

„Sviđaju mi se vaše supe. Sviđa mi se krompir iz rerne, jer kod nas se to tako ne sprema. I jako je dobra pljeskavica. Ja sam navijač Junajteda i obožavao sam Vidića dok je igrao. Imao sam njegove postere.“ – kaže Dimitris, mladi grčki fudbaler.

 

I dok Dimitris čuva postere Vidića, njegov vršnjak iz Leskovca, Vukašin, koji srećom kad god poželi može da jede dobre pljeskavice, od grčkih klubova najviše voli PAOK.

Inače, podršku organizaciji ovog lepog, ali za realizovanje zahtevnog događaja, dala je niška opština Pantelej.

Projekat gostovanja dečaka iz grčkih škola fudbala Nišu, podsetimo, realizuje se zahvaljujući nekadašnjim fudbalerima Radničkog, braći Dejanu Mitiroviću i Draganu Buretu Mitroviću, koji više od 30 godina žive u Grčkoj, gde su treneri u jednoj od škola fudbala Olimpijakosa.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.