Da budemo „čistiI“ i da nastavimo da osvajamo medalje

 

U Nišu održana Javna rasprava o nacrtu Izmena i dopuna Zakona o antidopingu

 

Želimo da nam sportisti budu „čisti“ i da nastavimo ciklus osvajanja medalja na velikim takmičenjima, istakao je u Nišu na Javnoj raspravio nacrtu Izmena i dopuna Zakona o antidopingu, Darko Udovičić, pomoćnik ministra omladine i sporta.

 

On je pozvao sportiste, sportske saveze i organizacije da se uključe u proces izmene zakona i istakao da će to moći da učine sve  do 23.februara, bilo na javnim raspravama koje Ministartsvo sporta bude organizovalo, bilo online preko samog sajta ministarstva. Nakon toga ovaj dokument nastavlja svoj put do ulaska u skupštinsku proceduru i konačnog usvajanja.

 

Glavni razlog donošenja novih izmena i dopuna jeste usaglašavanje sa  Svetskim Antidoping kodeksom, koji je stupio na snagu 1.januara 2021.godine.

 

 

Radni tim Ministarstva omladine i sporta, koji predvodi prof.dr Nenad Đurđević, vodeći stručnjak u oblasti sportskog prava u Srbiji, samo želi da uskladi postojeći  zakon u Srbiji sa novim kodeksom, ali i da usaglasi pojedine odredbe sa Zakonom o sportu i još nekim zakonima koji su u prethodnom periodu izmenjeni.

 

Samo ako primenjujemo istu definiciju možemo da se izborimo sa dopingom, tako da moramo da primenimo kodeks bez bilo kakvih izmena. Tolerancija je „nulta“ i samo tako nećemo da dovedemo u pitanje verodostojnost samog sporta, naglasio je profesor Đurđević.

 

Predstavnik Radnog tima koji je radio na izmenama i dopunama Antidoping zakona, rekao je da će ovaj zakon ubuduće važiti i za sportiste i za rekreativce.

 

Direktorka Antidoping agencije Republike Srbije, prof.dr Milica Vukašinović Vesić upoznala je prisutne sportiste i predstavnike sportskih organizacija da agencija postoji od 2005.godine i da od tada i imamo Zakon o antidopingu, kao i da je 112 sportista u Srbiji, do danas, prekršilo neko od pravila zakona.

 

To nije veliki broj imajući u vidu da u Srbiji ima preko 300.000 registrovanih sportista i preko 14.500 sportskih organizacija, ali je cilj da ovakvih slučajeva bude što manje.

 

Ona je dodala da agencija nije protivnik sporta i sportista, već naprotiv-želi da pomogne i stoji sportistima na raspolaganju, pa recimo, kako je direktorka rekla, u roku od 2-3 dana svaki sportista može da dobije proverenu informaciju da li sme da koristi neki lek ili ne.

 

Aktuelni predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek, nadovezao se primerima iz rvačkog sporta u kome je bilo dosta problema u prošlosti, rekavši da su uz pomoć Antidoping agencije mnogi prevaziđeni.

 

-Cilj je biti zdrav i pobediti uz fer plej, a ne po svaku cenu“, dodao je veliki šampion.

 

Nakon sugestija koje su stigle od predstavnika niških sportskih organizacija, direktorka Antidoping agencije naglasila je da oni stoje na raspolaganju za bilo kakav vid edukacije, ali je za mnoga pitanja uputila i na oficijelni sajt http://www.adas.org.rs    na kojem zaista ima puno informacija i praktičnih saveta, od liste zabranjenih doping sredstava, preko spiska  suplemenata koji mogu da se koriste, pa sve do direktnog kontakta sa predstavnicima Antidoping agencije Republike Srbije.

 

Javnom raspravom u Nišu napravljen je prvi korak, a do konačnog usvajanja izmena i dopuna zakona Ministarstvo omladine i sporta organizovaće još nekoliko sličnih rasprava širom Srbije. Dodatne informacije dostupne su i na sajtu ministarstva https://www.mos.gov.rs/.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.