Veseli spust Nišavom u belopalanačkoj režiji

Nadrealna slika vidjena je u okolini Bele Palanke minulog vikenda. Šleper pun ljudi, nasmejanih i razdraganih, spremnih za akciju. Više od 120 Belopalančana i gostiju iz drugih gradova, pa i drugih zemalja, učestvovalo je na Veselom spustu, tradicionalnoj manifestaciji koja se već deceniju organizuje na Nišavi.

Za učešće u akciji bila je potrebna samo dobra volja, jer je organizator – Karate klub “Kimit” obezbedio dovoljno guma za spust. Staza je bila nešto duža nego prethodnih godina, pa je u proseku bilo potrebno tri i po sata za spuštanje do cilja kod Nišavskog mosta u Beloj Palanci.

Plovilo se na svim mogućim improvizovanim plovilima, a kako je bezbednost bila na prvom mestu, insistiralo se na tome da se ovoga puta iz Hidroelektrane Pirot ne podiže nivo Nišave.

Bilo je na Nišavi i aktivnih sportista, ali su prednjačili rekreativci i mladi željni dobre zabave. Na vodi je svako promovisao šta je hteo – jugoslovensku zastavu, dres Crvene zvezde, roštiljanje kao vid “posta na vodi”, ali je zajednička bila pozitivna energija koja je potvrdila značaj povratka prirodi.

Temperaturu od preko 30 stepeni učesnici na vodi nisu ni osetili. Nivo Nišave ovih dana je takav da je s vremena na vreme moralo i da se zagazi u Nišavu i plovila prebace do bezbednijih dubina, ali je osim plićaka bilo i onih delova reke, koje su učesnici iskoristili i za kupanje.

Na kraju, na cilj su svi stigli zadovoljni, pomalo i gladni, pa je  tradicionalno okrepljenje u vidu  riblje čorbe godilo svima, a kako se moglo čuti, ekipa koja je bila zadužena za pripremu – pogodila je “na ukus”.

Manifestacija je bila revijalnog karaktera. Uživali su i oni stariji, a pogotovo oni kojima je ovo bio prvi spust. Nekima je  godilo da do cilja stignu što pre, a većini – da što duže ostanu na vodi.

Dan za uživanje u Beloj Palanci, zahvaljujući Karate klubu “Kimit” i opštini kao pokrovitelju, ali zahvaljujući i učesnicima, ljudima dobre volje. Jednom rečju spust je bio baš onakav kako je i najavljivan – veseli spust! Oni koji su učestvovali znaju o čemu govorimo, a oni koji nisu imaju priliku da isprave propust – već dogodine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.