“Uspon na Ruj” po 15. jubilarni put

Naredne subote po 15. put održaće se tradicionalna planinarska akcija “Uspon na Ruj”.

Planina Ruj prostire se na granici Srbije i Bugarske, između sela Rakita u Srbiji i sela Ezdimirci u Bugarskoj. Najviši istoimeni vrh visok je 1706 metara, a ističe se i oštri Rakitski kamen ili Vetren sa 1456 m. Planina je uglavnom šumovita, dok su najviši delovi ogoljeni pašnjaci i odlični vidikovci.

Akcija “Uspon na Ruj” karakteristična je po tome što se istovremeno ka vrhu, na kome je i granični kamen između Srbije I Bugarske, penju planinari iz obe države da bi se sreli na vrhu I na kratko družili.

Ukupna dužina ove staze je 21 km, sa visinskom razlikom od 926 m pri usponu i isto toliko pri silasku. Staza za planinare iz Srbije počinje u selu Rakita (780 mnv), gde će se obaviti svečano otvaranje akcije. Od Rakite, vrši se uspon na nešto oštriji vrh Rakitski kamen ili Vetren (1456 m), na srpsko-bugarskoj granici. Dalje se ka vrhu Ruj ide nekadašnjim graničnim patrolnim putem, a na sami vrh istovremeno izlaze planinari iz Srbije i Bugarske, svako sa svoje strane, i druže se na vrhu Ruj. Silazak sa Ruja i povratak u selo Rakita odvija se preko stare kasarne (seloVuči Del ).

Na zahtev i po prijavi učesnika, formirana i grupa koja će se penjati samo do Rakitskog kamena, što je polovina predviđene dužine staze, a onda se vratiti u selo Rakita.

Organizator akcije je Planinarski klub “Ruj 1706” uz podršku Turističke organizacije opštine Babušnica. Prijave za akciju i detaljnije informacije možete dobiti preko ove dve organizacije.

Okupljanje planinara je u selu Rakita u subotu 22. juna u 8.30h, a početak uspona je u 9.15h.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.