U Aleksincu održan memorijal u čast bivšem košarkašu

Memorijal “Dalibor Destanović Dikson” održan je u subotu u Aleksincu.

 

 

Košarkaški klub Napredak je uz pomoć Destanovićeve rodbine okupio brojne bivše i sadašnje košarkaše da na parketu odaju poštu prerano preminulom prijatelju.

U prvom delu programa prijateljski meč su odigrali nekadašnji članovi mlađih kategorija Napretka koje je popularni Dikson trenirao. U drugom delu utakmicu su odigrali Diksonovi prijatelji, podeljeni u dve ekipe. Timove je činio veliki broj košarkaških radnika poput generalnog sekretara RKSIS Aleksandra Jocića, trenera Marinosa Ljubiše Damjanovića, trenera Bele Palanke Srđana Mitića, prvog čoveka napretka Nenada Stojkovića… Na parketu su bili i brojni sadašnji i bivši igrači poput Radmila Mojsilovića, Aleksandra Miletića, Dragoljuba Šikmana, Miljana Petrovića, Dragana Kantara, Miloša Milosavljevića…

 

Memorijal su posetili i ljudi koji nisu direktno vezani za košarku, a cenili su Destanovića. Jedan od njih bio je i Andrej Šepetkovski, poznati glumac rođen u Aleksincu koji se družio i trenirao sa Diksonom…

Podsetimo, Dalibor Destanović je iznenada preminuo u aprilu ove godine, kada mu je pozlilo tokom prvenstvene utakmice njegove ekipe u Rumuniji.

Svoju košarkašku karijeru počeo je 1991. godine u Napretku iz Aleksinca. Tokom godina branio je boje nekoliko srpskih klubova, ali je igrao i u inostranstvu. Ostavio je dubok trag u Bugarskoj, kao i u Republici Srpskoj u kojoj je sa Radnikom iz Bijeljine osvojio prvenstvo. Karijeru je završio u matičnom klubu Napretku, a poslednju utakmicu odigrao je 14. aprila 2012. godine protiv Jagodine u Aleksincu pred svojim navijačima koji su mu priredili sjajan oproštaj od igračke karijere. Nakon toga je nekoliko godina radio sa mlađim kategorijama Napretka, ali i u seniorskom timu, da bi posle nekoliko godina odlučio da se otisne u pečalbu, ispostavilo se i na konačnu destinaciju u karijeri, grad Galaci na severu Rumunije. Ostaće upamćen kao jedan od najboljih aleksinačkih košarkaša u istoriji ovog grada.

Ekipa produkcije “South media” bila je 2017. godine u Galaciju i napravila je reportažu o Destanoviću čija je trenerska karijera prerano prekinuta na tragičan način, imao je još mnogo toga da da košarci koju je neizmerno voleo.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.