Svetislav Pešić izabran za počasnog doktora niškog univerziteta

Univerzitet u Nišu izabrao je selektora košarkaške reprezentacije Srbije, Svetislava Pešića za počasnog doktora. Svečana ceremonija uručenja počasnog doktorata održaće se 12. juna u velikoj sali Univerziteta u Nišu, sa početkom u 12 časova.

Predlog za ovu titulu Pešiću dalo je Naučno-nastavno veće Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu, kao priznanje za njegov izuzetan doprinos razvoju i afirmaciji sporta na ovom fakultetu.

U obrazloženju predloga se, između ostalog, navodi da je Pešić jedan od najtrofejnijih evropskih košarkaških trenera sa ogromnim uticajem na košarkašku igru u celini, sa impresivnim i jedinstvenim dostignućima. Jedini je trener koji je osvojio titulu prvaka Evrope i sveta u svim takmičenjima koja organizuje FIBA. Takođe, Pešić je jedini trener koji je osvojio Evropsko prvenstvo sa dve različite države – Nemačkom i Jugoslavijom.

– Sledeća nedelja je nedelja proslave Dana Univerziteta u Nišu. Svakog dana od ponedeljka do petka će da se održavaju neke akcije. U sredu će, na predlog nas sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu, Svetislavu Pešiću da bude dodeljena titula počasnog doktora Univerziteta u Nišu. To je prvi laureat koji se daje nekom pojedincu na svim državnim Univerzitetima u Srbiji – izjavio je za MaxBet Sport prof. dr Miodrag Kocić, profesor na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu.

Svi znamo šta je Pešić uradio za srpsku košarku, a mi na fakultetu znamo i šta je učinio za nas, uvek nam se odazivao na pozive, držao predavanja studentima, trenerima, stručne tribine, okrugle stolove… Univerzitet u Nišu je prepoznao značaj predloga, a Senat Univerziteta je doneo odluku i u sredu 12 juna će da bude svečana dodela – zaključio je Kocić.

Očekuje se da će gosti Svetislava Pešića na manifestaciji da budu poznata imena iz sveta sporta. Prema nezvaničnim najavama u Nišu će 12. juna da se pojave potpredsednik OKS Žarko Zečević, predsednik Evrolige Dejan Bodiroga, kapiten reprezentacije Bogdan Bogdanović, reprezentativac Stefan Jović, potpredsednik KSS Dušan Projović i mnogi drugi ljudi bliski Svetislavu Pešiću.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.