Film “Kolevka” produkcije South Media otvara City Fest (VIDEO)

Dokumentarni film “Kolevka” u produkcije South Medie, posvećen jubileju od 75 godina košarke u Dimitrovgradu, otvoriće ovogodišnj 4. po redu Međunarodni festival dokumetarnog filma „City Fest“ u Nišu.

 

Malo ko zna da je Dimitrovgrad jedan od gradova sa najdužom košarkaškom istorijom u našoj državi. Košarkaški klub u ovom gradu postoji od 1945. godine, a pre njega su na prostoru tadašnje države Jugoslavije osnovane samo tri ekipe, Crvena zvezda u Beogradu, Torpedo u Rijeci i Slavija u Zagrebu.

 

2020. godine Košarkaški klub Dimitrovgrad proslavio je 75 godina postojanja što je ogroman jubilej. Taj podatak, kao i činjenica da je ovo pogranično mesto bez razloga zapostavljeno u medijima kada se govori o košarkaškoj istoriji, motivisali su ljude iz produkcijske kuće South Media da naprave televizijsku dokumentarnu formu koja će najbitnije detalje sačuvati od zaborava.

 

“Kolevka” je naslov dokumentarca u kome o istoriji, ali i aktuelnom trenutku košarke u Dimitrovgradu govore direktni akteri koji su godinama vezani za klub, ali i ljudi iz sporta koji gaje veliko poštovanje i imaju sjajne uspomene vezane za košarku u ovoj varoši.

 

Zašto je Dimitrovgrad kolevka košarke, kako je 1945. godine vozom u Caribrod doputovala Crvena zvezda sa Nebojšom Popovićem na čelu, gde je Svetislav Kari Pešić doveo jugoslovenske košarkaške asove par dana nakon osvajanja titule prvaka sveta 1970. godine, kako je izgrađena jedna od najlepših dvorana u državi i još mnogo toga pogledajte u novom ostvarenju produkcije South Media

 

 

Festival City Fest, čija je glavna karakteristika stilska raznovrsnost u filmskim dokumentarcim, započeo je 2018. godine sa idejom da se i u Gradu na Nišavi prikažu ostvarenja onih koji su dali doprinos razvoju kulture u Srbiji i Gradu Nišu. Ove godine na programu je 9 filmova, a pored “Kolevke” biće prikazana još dva filma sa sportskom tematikom: bosanski “Bosna” o istoimenom košarkaškom klubu koji je 1979. godine bio prvak Evrope i hrvatski “Ivanpva igra” o legendarnom fudbaleru splitskog Hajduka Ivanu Gudelju.

 

Festival će se održati 27. i 28. avgusta na amfiteatru na keju, a film Kolevka će otvoriti festival u subotu od 18.30h, evo i kompletnog programa.

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.