Sport u Knjaževcu – investicija u zdravlje dece (VIDEO)

Sudeći prema infrastrukturnim uslovima koje su stvorili, ciljevima koje su postavili, a posebno prema sumi koja se izdvaja iz opštinske kase, Knjaževčani imaju ozbiljnu ambiciju da njihov grad postane – grad sporta. Ovogodišnji budžet za sport u ovoj opštini iznosio je oko 40 miliona dinara, a po svemu sudeći će i predstojeća, 2018. biti godina velikih sportskih investicija. Za potrebe 43 kluba i više od 2000 mladih sportista, za finansiranje sportskih aktivnosti i unapređenje postojećih sportskih kapaciteta, opredeljeno čak 67 miliona dinara. U Sportskom savezu Knjaževca ističu, međutim, da bez obzira na to što se sportu pridaje ogroman značaj, sportski planovi nisu tendenciozni, odnosno – ne podrazumevaju vrhinske lige i vrhunske rezultate.

Cilj lokalne samouprave i Sportskog saveza Knjaževca zapravo jeste da rekreacija i zdrave navike budu dostupne svima u njihovoj opštini, a posebno deci. Zbog toga je doneta odluka da sva deca koja žele da se bave sportom, u Knjaževcu dobijaju besplatan smeštaj i besplatno školovanje.

Inače, ravnopravno sa zdravim sportistima, u Knjaževcu treniraju i sportisti sa invaliditetom, kojima Opština i Sportski savez nastoje da obezbede, koliko god je moguće, dobre uslove za sport.

Nabavkom aparata za merenje posturalnih deformiteta kod dece, Knjaževac će, u neku ruku, postati balkanska prestonica sportske medicine. Taj, kao i ostali moderni uređaji za proveru zdravlja sportista, biće instaliran u novoizgrađenim prostorijama sportskog saveza u kojima će, uz dijagnostiku, postojati i prostor za korektivnu gimnastiku. Podršku za ovaj projekat Knjaževac je dobio od Olimpijskog komiteta Srbije i Srpske akademije nauka i umetnosti, kao i od Paraolimpijskog komiteta. Iako im je drago što su prvi u tom sportsko-medicinskom poduhvatu, Knjaževčani ističu da im je cilj da njihov primer bude pokretač nacionalnog programa kojim će, i u drugim opštinama i gradovima u Srbiji, biti stvoreni uslovi za bezbedno bavljenje sportom i zdravo odrastanje.

Opširnije u prilogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.