Omasovljavanje sporta u Beloj Palanci – kurs od kog se ne odstupa (VIDEO)

Već nekoliko godina zaredom, razvoj sporta u Beloj Palanci je jedno od primarnih opredeljenja lokalne samouprave. Rezultat takve politike je kompletno obnovljena sportska infrastruktura i masovno uključivanje građana, a posebno najmlađih Belopalančana, u sistem aktivnog bavljenja sportom. Uz košarku, rukomet, fudbal, tenis, stoni tenis, plivanje u letnjim mesecima, pauerlifting i borilačke i druge sportove, mogućnost izbora u 2017. godini bile su i odbojka i sportska gimnastika. Sasvim pristojna i raznovrsna sportska ponuda za opštinu koja broji ….. stanovnika.

Kreatori sporta u Beloj Palanci svesni su, međutim, da, bez obzira na solidnu infrastrukturu, dobar budžet i ostale uslove koje nastoje da obezbede, male sredine poput njihove, jednostavno nemaju kapacitete za postizanje nadprosečnih sportskih rezultata. Zbog toga su, umesto besomučne jurnjave za višim rangovima, svoju sportsku politiku usmerili ka negovanju sopstvenih sportskih resursa i izgranji sportske kulture kod dece.

Ono što je Bela Palanka uspela da obezbedi najmlađim sugrađanima i njihovim roditeljima – jeste da novac ne sme da bude prepreka, niti izgovor, za izostanak rekreacije u fazi odrastanja, a i kasnije u životu. Naime, Bela Palanka je primer opštine koja je sport učinila dostupnim svima, tako što ga je učinila potpuno besplatnim…

Bela Palanka je, u 2017-oj, organizovala brojne sportske manifestacije, od kojih su mnoge bile masovnog karaktera. Obeležen je Međunarodni dan sporta, Međunarodni dan fizičke aktivnosti, Svetski dan srca, plivanje za časni krst, zabavnu školu sporta, dan bez točkova, sportski izazov i druge…

Za razvoj belopalanačkog sporta je, u 2017. godini, bilo opredeljeno oko 35 miliona dinara. Toliko će, iz opštinske kase, biti izdvojeno i za predstojeći godišnji period, s tim što se rad Sportskog centra Banjica finansira sa još dodatnih 40 miliona. Sredstva namenjena sportu iznose oko 10 procenata opštinskog budžeta, ali imajući u vidu oporavak belopalanačkog sporta, moglo bi se zaključiti da se svaki dinar uložen u taj segment funkcionisanja zajednice, višestruko isplatio.

Osim što se oslanja na sopstvena sredstva i pomoć republike, Bela Palanka u cilju oplemenjenja sportskih programa, učestvuje i u projektima prekogranične saranje, koje su pripremili i za nastupajuću godinu. Takođe je predviđeno da se, u 2018-oj, implementiraju tri programa vežbanja – za starije od 60 godina, za žene, kao i korektivno vežbanje za najmlađe. U novogodišnjoj čestitci sugrađanima, prvi čovek Bele Palanke, Goran Miljković, poželeo je, između ostalog, da zajedničkim snagama stvore još bolje uslove za bavljenje sportom.

Opširnije u prilogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.