Spektakl na dodeli sportskih priznanja. Staša ponovo najbolja (VIDEO)

 

 

Hotel “New City” u Nišu je u sredu uveče 22. decembra bio mesto najatraktivnijeg sportskog okupljanja u Srbiji. Sekcija sportskih novinara Niša je 43. put organizovala manifestaciju Izbor sportiste godine Niša, a po svemu viđenom bio je to najspektakularniji izbor u dosadašnjoj istoriji ove prestižne manifestacije. Tome su najviše doprinele zvanice, toliko osvajača evropskih i svetskih priznanja retko se može videti na jednom mestu.

 

Sekcija sportskih novinara je ove godine imala izuzetno težak zadatak da dodeli tradicionalna zvanična priznanja. Od kada je gradski budžet za sport drastično smanjen rezultati niških sportista i klubova postali su zabrinjavajući, sportski kolektivi u najjačim ligama nalaze se na dnu tabele i većina njih će naredne sezone igrati niži rang takmičenja, dok ni u individualnim sportovima situacija nije mnogo bolja.

 

 

I u takvim uslovima ipak je bilo i zapaženih rezultata koju su članovi Sekcije prepoznali a jedinstveni žiri, sastavljan od novinara i svih dosadašnjih dobitnika nagrada, prepoznao. Drugi put uzastopno, a četvrti ukupno, najbolji sportista Niša je Staša Gejo, članica Planinarsko alpinističkog-ekspedicijskog kluba Niš. Staša je ove godine osvojila treće mesto u disciplini bolder na Svetskom prvenstvu u Moskvi, dok je na Svetskom kupu u Insbruku bila treća u bolderu. Sa Masters takmičenja u Gracu donela je srebrnu medalju u bolderu, a prvakinja je Srbije u bolderu i ima dva prva mesta na Prvenstvu Srbije u disciplini težinsko penjanje na prirodnim stenama.

 

Nagradu Staši Gejo je uručio Novica Tončev, ministar u Vladi Republike Srbije. Pomalo revoltiran zbog stanja u niškom sportu i tretmana koji ima u poslednje vreme Tončev je u svom obraćanju dao i svoj komentar na to, a Sekciji sportskih novinara je u ulozi privrednika donirao 500 hiljada dinara.

 

 

Za najbolji kolektiv izabran Džudo klub Kinezis, a najbolji mladi sportista je upravo član tog kluba, Igor Vračar. Nagradu „Sportski novinar godine“ dobila je Kristina Krstić, novinarka Niške televizije i saradnica portala “Sport juga”.

 

 

Najveću pažnju šire javnosti privukla je nagrada “Sportska ličnost Niša” koju je dobio Dragan Stojković Piksi, selektor fudbalske reprezentacije, kao i novo priznanje koje se dodeljuje od ove godine, “Sportski Gran-pri”, a koji je otišao u ruke Save Ranđelovića, nosioca dve zlatne olimpijske medalje u nizu.

 

Nagradu “Sportsko srce” dobio je Stefan Jović, košarkaški reprezentativac koji je nosio dres nacionalnog tima kada su mnogi to odbili i upravo je u reprezentaciji zadobio povredu zbog koje i danas nema angažman u nekom klubu. Specijalnu nagradu “Pobednik godine” dobio je Dragan Živić, šahovski trener, FIDE majstor, koji je 27 dana proveo na respiratoru i bio je najduže tretirani pacijent od kovid virusa u Nišu.

 

Posebna priznanja dobili su i selektor vaterpolo reprezentacije Srbije Dejan Savić, selektor košarkaša Svetislav Kari Pešić, selektor tekvondo reprezentacije Dragan Gale Jović, najbolja košarkašica Evrope Sonja Vasić, osvajač srebrne medalje na Olimpisjkim igrama u Tokiju Damir Mikec, kao i doajeni sportskog novinarstva u Nišu. Nagradu je dobio i Dušan Jocić, novinar Narodnih novina i predsednik Sekcije sportskih novinara Niša. Njemu je nagrada stigla iz ruku Predraga Milinkovića, generalnog sekretara Asocijacije sportskih novinara Evrope, a podsećamo, Dušan Jocić je ove godine dobio “Zlatno pero” najprestižniju novinarsku nagradu u Srbiji.

 

 

 

Nakon zvaničnog dela programa usledio je koktel na kome je bilo više nego zanimljivo videti kako se druže svetski sportski asovi koji su takođe priznali da su se sjajno proveli u Nišu i da im je priređeno retko zadovoljstvo da razmene iskustva i provedu kvalitetno vreme sa kolegama iz drugih sportova.

 

 

Pored nagrađenih Svetislava Pešića, Dragana Stojkovića, Dejana Savića, Dragana Jovića, Sonje Vasić, Damira Mikeca, Stefana Jovića i Save Ranđelovića, gosti Sekcije bili su još i proslavljeni srpski rukometaš i trener Zoran Tuta Živković, potpredsednik Košarkaškog saveza Srbije Dušan Projović, srpski reprezentativac u veslanju Miloš Vasić zatim veliki broj članova žirija, kao i poznatih lica iz medijskog sveta, poput novinara nacionalne televizije Petra Dende, Petra Milinkovića, ali i Tijane Jevtić koja je dala poseban šarm kao voditeljka manifestacije.

 

 

 

Bila je ovo jedna od sportskih noći kakve se teško ponavljaju, veliki zadatak budućim generacijama sportskih novinara koji će u narednom periodu biti zaduženi da nastave svetlu tradiciju Izbora sportiste godine Niša. Novinari sigurno ne rade u boljim uslovima od sportista u Nišu, uz to, nemaju ni kome da se žale na uslove za rad. Uprkos tome, Sekcija sportskih novinara je uspela da u takvom ambijentu organizuje najspektakularniju manifestaciju do sada, a i sve prethodne su bile na izuzetnom nivou i prepričavaju se i danas. Ostaje nada da će ovakav završetak sportske godine u Nišu najaviti neke bolje dane u narednoj godini, a nadamo se da će Nišlije često imati priliku da u svom gradu ugoste sportske veličine poput onih koji su u sredu bili gosti, jer je uživanje u sportskim manifestacijama i gledanje vrhunskog sporta i sportista jedna od privilegija života u ozbiljnim gradovima.

 

 

foto: Goran Ćopić

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.