Nišlije dominirale u najtežoj disciplini na Prvenstvu Srbije u ultramaratonu

Valentina Nejković, trener Vladimir Živković i Saša Gacik

Na tradicionalnom 13. ultramaratonu održanom na obali Palićkog jezera, u organizaciji Ultramaratonskog saveza Srbije, takmičari niškog AK Radnički 2016 zabeležili su veliki uspeh. Saša Gacik i Valentina Nejković postali su prvaci Srbije u najtežim kategorijama u muškoj, odnosno ženskoj konkurenciji.

Na ovogodišnjem takmičenju do sada najbrojnijem, učestvovali su takmičari iz 11 zemalja. Trke su počele u subotu u 12, a završile se u nedelju u 12 časova. Takmičenje je istovremeno bilo i Prvenstvo Srbije i Prvenstvo Mađarske. Atletičari su se takmičili na stazama od 50 ili 100 kilometara, ili u trkama od 6, 12 ili 24 časa, na kružnoj stazi dužine 500 metara.

Pobednik u muškoj kategoriji u trci od 24 časa, Nišlija Saša Gacik (inače i državni rekorder u toj disciplini) pretrčao je 208,094km. Ovaj rezultat znatno je slabiji od  njegovog rekorda ostvarenog prošle sezone (232km), ali je istrčan u izuzetno teškim vremenskim uslovima, u kojima su mnogi takmičari odustali zbog jake kiše.

Pobednica u ženskoj kategoriji u trci od 24 časa, sa rezultatom od 197,14km, bila je Valentina Nejković, takođe iz Niša. Ona je uspela da popravi prošlogodišnji rezultat sa iste staze za čak 11km i vicešampionsku zameni šampionskom titulom. Ujedno je postavila i novi državni rekord (stari je iznosio 192,5km) i ispunila normu (195km) za Svetsko prvenstvo u ultramaratonu u Francuskoj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.