Regionalna liga (ali ne ABA), realnost niške košarke

 

Beograd, Čačak, Čajetina, Kraljevo, Novi Sad, Užice, Pančevo, Valjevo, Novi Pazar, Leskovac, Vršac, Stari Banovci, Lazarevac, Subotica, Kragujevac, Pirot, Smederevska Palanka, Surdulica, Gajdobra, Novi Ledinci, Aleksinac, Arilje, Sombor, Vladičin Han.

 

Pročitali ste spisak 24 grada i varošice u kojima će 37 srpskih klubova ljubiteljima košarke u sezoni pred nama priuštiti kvalitetniju košarku od one koju će simpatizeri ovog sporta moći da gledaju u Nišu. Niš je prvi put u situaciji da ima čak pet timova u istom rangu takmičenja, Prvoj muškoj regionalnoj ligi Istok. Iako iznad tog ranga postoje još tri u našoj košarci, Niš ove sezone nema kvalitet ni za jedan od njih.

 

Realnost je takva, kukanje neće pomoći i košarkaški radnici u ovom gradu moraju zasukati rukave i početi da vraćaju Niš na košarkašku mapu, prvo u Srbiji, a nadamo se u nekoj bliskoj budućnosti i šire od toga. Pripreme svih niških klubova za novu sezonu su počele i iza nas je jedno zanimljivo leto, a pred nama bitna sezona za neki novi smer niške košarke.

 

 

Klub od posebnog značaja za grad, OKK Konstantin, sa blagom finansijskom prednošću u odnosu na gradske rivale ulazi u novu sezonu, tako da ima imperativ rezultata, a kao vodeći košarkaški brend ovog grada u prethodnoj deceniji i obavezu da se bori za povratak u viši rang. Ipak, posao neće biti lak iz mnogo razloga, Konstantin trenutno ima igrački kadar sastavljen od juniora i kadeta koji će igrati jedinstvene lige mlađih kategorija, a kojima će u seniorskoj konkurenciji pomoći nekolicina iskusnih igrača. U toku leta tim je na dve najbitnije funkcije doveo nove ljude. Za sportskog direktora je postavljen Aleksandar Mladenović, niška igračka legenda koja treba da se dokaže u novoj ulozi. A za novog trenera seniora Konstantina imenovan je Milan Tubić, dugogodišnji trener mlađih kategorija. Iako se tokom leta u košarkaškim krugovima Niša pominjalo nekoliko kandidata za trenera Konstantina, iz uprave su se odlučili na najlogičnije rešenje u ovom trenutku, Tubića, koji odlično poznaje igrače koji će podneti teret u novoj sezoni, a koji istovremeno i zaslužuje šansu na seniorskoj sceni. Imena iskusnijih igrača za narednu sezonu još uvek nisu poznata, ali se očekuje da Konstantin na parketu predvodi tandem Vladimir Veličković i Nemanja Gudžić, a moguće je i da sportski direktor Mladenović odloži penziju i pripomogne mladim igračima pod košem. Iz prošle sezone na parketu treba očekivati Mišu Milojevića i Vukašina Đorđevića.

 

“Za svaku sezonu, a trener sam 20 godina, pripremam se na sebi svojstven način, radeći i edukujući se na kampu “Profesor Aleksandar Nikolić”. Bez obzira što je ovo moja prva seniorska sezona, preuzeo sam posao sa velikim ambicijama, jer sebe smatram za takmičara. U dogovoru sa sportskim direktorom Acom Mladenovićem postavili smo tri cilja, povratak Konstantina na pravi kolosek i ulazak u Drugu ligu, zatim edukaciju i afirmaciju mladih igrača iz svoje škole (najbolje mlađe kategorije u čitavoj regiji) i na kraju novi model rada kluba, domaća deca za gradski klub, gradski klub za grad Niš kao vodeći klub u regionu. Puno posla, puno zadataka, ali i velika želja za ostvarenja ciljeva a sve za novi i bolji Konstantin. Sa boljim Konstantinom biće svi bolji u Nišu i regionu. Svim niškim klubovima želim dobro zdravlje i dobar rad” – izjavio je Milan Tubić za naš portal.

 

Marinos je prošle sezone za jednu pobedu ostao “kratak” za Drugu ligu. Ovaj mladi košarkaški kolektiv to nije pokolebalo, spremno ističu da u narednoj sezoni žele da naprave taj korak više i uđu u viši rang. I u Marinosu su doživeli neke kadrovske promene, na mesto trenera postavljen je Ljubiša Damjanović, prošlogodišnji trener Konstantina koji je pre dve sezone već radio u Marinosu i dobro je upoznat sa funkcionisanjem kluba. Jaku logistiku pojačanje i dugogodišnji košarkaški radnik Gojko Lepojević, koji će obavljati funkciju tim menadžera. Igrački kadar će biti bez većih promena u odnosu na prošlu sezonu, iskusna osnova sa Dragoljubom Šikmanom i Nemanjom Mitićem pod košem, kojoj se priključuje i prošle sezone povređeni Miša Živanović, uz nekoliko probranih mladih igrača.

 

“Igrački kadar je skoro isti kao prošle sezone, tako da imamo na čemu da zasnivamo visoke ambicije. Na papiru delujemo dosta dobro, a potencijalni problem je to što je pitanje koliko će moći igrači koji su zaposleni u Vojsci Srbije da budu aktivni na treninzima. Ukoliko budemo imali kompletan sastav i na treninzima i na utakmicama, kandidati smo za vrh tabele. Sa ljudima iz kluba smo i postavili kao cilj prvo mesto. Radimo na tome i da popunimo roster još nekim igračima, finansijska situacija nije sjajna, ali se menadžment maksimalno trudi da obezbedi sredstva. Imamo i dosta mladih igrača, to je jedan od zadataka koje imam, da pružim šansu i mladim košarkašima” – istakao je Ljubiša Damjanović, trener Marinosa.

 

 

OKK Junior u Nišu važi za jedan od najstabilnijih košarkaških kolektiva. Nema velikih reči, nema turbulencija, klub van terena deluje skladno, dok na terenu slika zavisi od finansijskih mogućnosti, koje uglavnom nisu velike. Dugi niz godina su srpskoligaši i sa strane deluje da su zadovoljni tom činjenicom, a seniorski tim uglavnom prave od igrača koji sami proizvode u mlađim kategorijama. I kod njih je ovog leta došlo do promene na mestu trenera, iz patika je u trenerske vode ušao Vladimir Delčić, jedan mladi ambiciozni košarkaški radnik.

 

“Hteo bih prvo da naglasim kako mi je velika čast, veliko zadovoljstvo, velika obaveza i odgovornost, to što ću imati priliku da budem trener prvog tima OKK Juniora. Ideja je da nastavimo ono po čemu je klub dugo prepoznatljiv, a to je šansa koju dobijaju mladi igrači i igrači iz naših mlađih kategorija. Zadržali smo okosnicu ekipe od prošle godine, pažljivo ćemo odabrati, u skladu sa našim mogućnostima, pojačanja za ovu sezonu. U ponedeljak smo krenuli sa pripremama, kasnije ćemo, uz nekoliko prijateljskih utakmica, da probamo da dočekamo spremni početak sezone. Najbitnije je da svi ostanu zdravi i onda ne sumnjam da ćemo ispuniti ocekivanja koja ja imam od ove ekipe, a to je plej-of. Ekipa ima puno potencijala i verujem da će uz kvalitetan rad doći tamo gde i pripada, u sam vrh.” – izjavio je trener Juniora Vladimir Delčić.

 

 

Nakon što je pre dve sezone imao izuzetno burno leto, a zatim i veoma težak period adaptacije na nove uslove, KK Niš se stabilizovao i u novu sezonu ulazi sa velikim ambicijama. Alfa i omega kluba, Vladimir Đorđević, rešio je da unapredi rad KK Niša i da u rad ekipe uključi dosta mlađih košarkaških radnika. Povukao se sa mesta trenera, a na njegovo mesto je došao mladi Leskovčanin Milan Petrović. Najbitnija promena desila se u menadžmentu, na mesto predsednika izabran je nekadašnji igrač KK Niša, Dušan Knežević, a formiran je i novi Upravni odbor koji je ovog leta uradio na papiru dosta dobar posao i Niš će sigurno imati mnogo veće takmičarske ambicije nego prethodne dve sezone.

“Košarkaški klub Niš je promenom Upravnog odbora kluba definisao svoje dugoročne ciljeve. Kao najstariji klub u Nišu želimo da ponovo aktivno učestvujemo u odrastanju i košarkaškom razvoju niške dece kakav je recimo bio slučaj sa Stefanom Jovićem ili Acom Mladenovićem i mnogim drugim uspešnim ljudima i košarkašima. Za rad sa najmlađima angažovani su najiskusniji, verujemo i najbolji treneri čiji će se rezultati videti u godinama pred nama. Što se tiče prvog tima, skupili smo izuzetno perspektivne momke sa regiona, koji su uglavnom u proteklim godinama igrali jedinstvene kadetske i juniorske lige. Cilj je da pokažemo da oni nisu samo perspektivni, već i dobri igrači. Ideja je da kroz ozbiljan timski i individualni rad svi napredujemo, i klub i igrači, pa i ja. Da kroz taj rad te momke spremimo da igraju više rangove takmičenja. Koje će to mesto u ovom trenutku biti je najmanje važno, mi se svakako spremamo da se sa svima “pobijemo”, a videćemo šta će to doneti” – rekao nam je u razgovoru novi trener KK Niša Milan Petrović

 

 

Jedini niški klub koji nije izvršio promenu trenera tokom leta su Ratnici, najmlađi niški košarkaški kolektiv. Oni, po njihovim rečima, idu planom koji su zacrtali od osnivanja pre dve godine i korak po korak napreduju iz sezone u sezonu.

 

“Sa pripremama smo počeli 8. avgusta. Igrački kadar je u odnosu na prošlu godinu podmlađen planskim priključivanjem dela igrača juniorske ekipe koji će dobiti prostor u seniorskoj, uz momke koji su tu bili i prošle sezone. Imamo po jedan odlazak i dolazak , igrači na poziciji krilnog centra. Ambicije su stabilizacija ekipe u Srpskoj ligi, svakako je prvi cilj opstanak, a u zavisnosti od grupe, ukoliko se ukaže šansa za plej-of, to bi nam bilo uz ove mlade momke novo iskustvo. Prevashodno, KK Ratnici će ove godine pažnju posvetiti bazi, razvoju i unapređenju mladih trenera i škola košarke” – istakao je Saša Damnjanović, trener KK Ratnika.

 

 

Opšti utisak je da su svi u niškim klubovima zadovoljni urađenim poslom do sada i da imaju visoke sportske ambicije za predstojeću sezonu. Rang takmičenja koji igraju omogućiće da kroz pet klubova veliki broj mladih košarkaša dobije priliku u seniorskoj košarci. Sigurno da su to neke pozitivne stvari koje možemo izvući iz ove rezultatski poražavajuće situacije.

 

Istovremeno, veliki je broj košarkaša i trenera koji su prevazišli ovu sredinu i koje nažalost ne možemo gledati u Nišu jer ne postoji dovoljno kvalitetna ekia za njihove ambicije. Trener Milan Josić je u prethodnoj sezoni osvojio titulu prvaka Srbije sa juniorskom ekipom beogradskog Dinamika, a nikada nije dobio šansu kakvu zaslužuje u niškoj seniorskoj košarci. Marko Cvetković je u tri navrata bio trener Konstantina i prošao je put od “sjaja do očaja”, sjajnog trenera je umalo progutao “mulj” u niškoj košarci. Na sreću, kvalitet uglavnom ispliva, vreme prolazi, ali nekako sve dođe na svoje, pa je tako Marko ovog leta bio deo reprezentacije Srbije koja se vratila u elitnu A diviziju, a dobio je i šansu u ABA ligi, biće pomoćni trener Igokee i započeće, nadamo se, novi uspešan deo karijere, uspešniji od onog koji je imao na početku sa Konstantinom. Stefan Jović i Danilo Tasić, dva prošle sezone najzapaženija niška košarkaša, trenutno nemaju ugovore, ali je sigurno da će ih uskoro imati i to u elitnim evropskim i regionalnim takmičenjima. “Čast” Niša u ABA ligi trenutno brani Aleksa Stepanović, njegov brat Pavle je bio član U20 reprezentacije ovog leta. Jedna od najsvežijih vesti dolazi iz Španije gde je mladi Pavle Stošić potpisao prvi profesionalni ugovor sa Saragosom, Pavle je u Španiju otišao još kao pionir Konstantina. Karijere u inostranstvu grade Milan Milovanović, Andrija Marjanović, Zoran Paunović, braća Andrija i Aleksa Simović, Nikola Stanojević… Sve je više Nišlija i na američkim koledžima, ima ih i u D1 diviziji gde je prošle sezone igrao Mateja Svetozarević. Košarkašku ligu Srbije i Drugu mušku ligu Srbije igra mnogo niških košarkaša čiji kvalitet prelazi te rangove takmičenja, poput Svetozara Stamenkovića, Vladimira Đorđevića, Mladena Vitkovića, Marka Popovića

 

Sve u svemu, jedan kvalitetan klub u gradu bi imao više nego ozbiljan repertoar igrača na raspolaganju, u zavisnosti od budžeta kojim raspolaže. Pa bi toj osnovi mogao da doda još par igrača “sa strane”, kao i iz mlađeg pogona i da Nišlijama priušti užitak kakav imaju građani 24 grada i varošice sa početka teksta. Međutim, Niš nema jedan kvalitetan klub, ali, kao i pred početak svake sezone, ostaje nada da će se stvari promeniti na bolje.

 

 

 

 

 

 

 

1 Comment

  1. Petar Najdan
    11/08/2022 - 10:19

    Samo jedna opaska,Tubo,na tvom,vašem regionu ispred svih klubova iz Niša duži niz godina je Pirot i Aleksinac.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.