“Osnovac” vicešampion Srbije u konkurenciji šahistkinja

U utorak je završena Prva liga Srbije za šahistkinje, koja se od 22. oktobra igrala u hotelu “Stara Planina” na Staroj planini.

 

Dečiji šahovski klub “Osnovac” iz Niša osvojio je drugo mesto i titulu vicešampiona Srbije, što je najveći uspeh jednog niškog kluba u ekipnoj seniorskoj konkurenciji u istoriji niškog šaha, dugoj ravno 90. godina!

 


Niška ekipa je titulu vicešampiona Srbije obezbedila kolo pre kraja, a u pretposlednjem 10. kolu igrale su šahistkinje “Osnovca” meč za titulu prvaka države! Iako su imale ogromnu šansu da dobiju i taj meč i da se okite titulom prvaka Srbije, ipak nisu iskoristile priliku koja im se ukazala, i meč su završile nerešenim rezultatom i na taj način su potvrdile osvajanje drugog mesta.

 

Takmičenje su završile sa skorom od 9 pobeda i 2 nerešena meča, a pored prvoplasirane ekipe ŠK “Rad” iz Beograda, jedina su ekipa koja nije osetila gorčinu poraza na ovom takmičenju.

 

Osvojeno drugo mesto i titula vicešampiona države je veliki uspeh, pogotovo za jedan mali klub koji dolazi iz grada u kome se šah kao sport nažalost ne ceni i pored svih problema sa kojima smo se čitave godine suočavali – od drastičnog smanjenja budžeta i velike borbe za pronalaženje donatora i sponzora, preko nekorektne odluke Saveza da promeni “pravila igre” usred takmičarske sezone, sredinom juna i dozvoli povećanje broja stranih igrača u svakom meču – u trenutku kada je velika većina klubova već imala formirane ekipe i da na taj način drastično utiče da se neki klubovi pojačaju u tolikoj meri da su “preko noći” postali kandidati za najviši plasman a do tada, uz dužno poštovanje, nisu bili viđeni ni u borbi za medalju, pa sve do zdravstvenih problema koji su nas zadesili.-ističu u niškom klubu.

 

 

 

Ovim velikim uspehom “Osnovac” je nastavio kontinuitet odličnih rezultata u najvišem rangu takmičenja, Prvoj ligi Srbije, u kojoj je debitovao 2019. godine:

 1. godina – 5. mesto
 2. godina – 5. mesto
 3. godina – 3. mesto
 4. godina – 2. mesto

 

Članice vicešampionske ekipe, koje će biti krupnim slovima upisane u istoriju niškog šaha, bile su:

 1. WGM Injac Teodora (5 poena iz 10 partija)
 2. IM Maltsevskaya Aleksandra (7.5/10)
 3. WIM Velikić Adela (8/10)
 4. WGM Stojanović Anđelija (4.5/6)
 5. WGM Benderać Ana (7/8)
 6. ŽMK Stevanović Jelena i
 7. I-kat. Pavlović Andrea

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.