Šahovski klub “Osnovac” jedini superligaš sa Panteleja (VIDEO)

Moderan šah danas je nezamisliv bez interneta i računara, a sreća u nesreći u ovo doba pandemije je što su šahisti i u svoja četiri zida mogli da održavaju formu. Ipak, kako kažu iskreni ljubitelji ovog sporta, pravog šaha nema bez šahovske table. Nekome je ona rekvizit za ozbiljne misaone procese, a nekome igračka, jer sanašnji šahisti sve češće startuju od svoje pete godine.

 

Nove generacije budućih velemajstora stasavaju u brojnim školskim sekcijama i dečjim školama šaha, a jednu od takvih uspešno vodi i Dečji šahovski klub “Osnovac” iz Niša.

 

“Osnovac” zvanično postoji od 2014. godine. Neki od prvih polaznika koji su stasavali zajedno sa klubom, u međuvremenu su sazreli i šahovski i po godinama, tako da “Osnovac” više nije samo “dečji”. Ove godine šahistkinje “Osnovca” spremaju se da ostvare još bolji plasman. Dečji šahovski klub iz Niša veruje i u uspeh svojih takmičara iz muške konkurencije. Klub je ove godine pojačan šahistima koji obećavaju.

 

 

Šah u Srbiji se, poslednjih godina, u poređenju sa međunarodnom scenom, ispeo na višu lestvicu, ali ono što naše šahiste koči u ostvarivanju boljeg internacionalnog plasmana, prvenstveno su finansije

 

 Iako fizički ne funkkcionišu na teritoriji na kojoj su osnovani, u Dečjem šahovskom klubu “Osnovac” kažu da su oni “pantelejski” klub i ističu da su veoma zadovoljni podrškom koju dobijaju od ove niške opštine.

 

A ukoliko imate dete koje voli da se igra šahovskim figurama, možete ga poslati u “Osnovac” da na licu mesta vidi kako šah izgleda na delu. Informacije o upisu nalaze se na fejbuk stranici kluba, a prostorije su na adresi Šahovskog kluba “Niš” u Vojvode Tankosića 9a.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.