Plivanjem za časni krst na bazenu Čair obeleženo Bogojavljenje (VIDEO)

Devetnaestogodišnji Damjan Ilić, Bogojavljenski je vitez u Nišu za 2019.godinu, jer je prvi  stigao do Časnog krsta na otvorenom bazenu Sportskog centra “Čair” u Nišu.

Nagradu pobedniku- zlatni lanac, zlatni krst, lovorov venac  i novčanu nagradu od 30 hiljada dinara uručio je Nebojša Kocić, predsednik Gradske opštine Medijana, koja je plivanje za Bogojavljenski krst organizovala po 13. put.

Učestvovalo je ukupno 20 plivača, 19 takmičara i jedna dama. Spoljašnja temperature od 4 stepena gotovo da je bila izjednačena sa temperaturom vode koja je iznosila 6 stepeni. Takvi uslovi nisu bili problem za odvažne plivače. Za većinu njih samo učešće predstavljalo je zadovoljstvo i stvar prestiža.

Tribina otvorenog bazena je bila prilično ispunjena, a podršku plivačima davali su prijatelji  i oni stariji, ali i oni najmladji.

Plivanje u ekstremnim uslovima proteklo je u najboljem redu zahvaljujući i Sportskom centru “Čair”, Vojsci Srbije, gradskim javno-komunalnim preduzećima i nadležnim zdravstvenim ustanovama. Zlu ne trebalo, na ivici bazena bili su i ronioci, ali i ekipe Hitne pomoći. Tradicionalno je bilo uključeno  i Kolo srpskih sestara.

Celokupna manifestacija organizovana je sa blagoslovom Eparhije niške Srpske pravoslavne crkve.

Prema verovanju, na Bogojavljenje, tokom krštenja Isusa na reci Jordan, nad njim se otvorilo nebo i sveti duh je sleteo u vidu goluba. Beli golubovi su simbol mira, ljubavi, časti i prosperiteta, a njihovo puštanje je deo hrišćanske tradicije, pa je tako bilo i ove godine na bazenu “Čair” zahvaljujuči Udruženju golubara “Car Konstantin”

Tradicija sa puštanjem golubova je tako nastavljena i ove godine, kao i plivanje za Časni krst. Novi Bogojavljenski vitez je 19-ogodišnji Damjan Ilić, a pobednici bogojavljenske trke, definitivno su – svi učesnici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.