Niški FSFV uspešno završio Erasmus projekat PTA (VIDEO)

Kraj 2023. godine za Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu (FSFV) nije moga lepše da se završi. Naime, prema najnovijem akademskom rangiranju u okviru Šangajske liste za 2023. godinu – FSFV se našao između 150. i 200. mesta, među najboljim fakultetima sporta na svetu. Ovaj fakultet je, kao prvi fakultet iz Srbije stalni „stanovnik“ te liste od 2016. godine, što je pokazatelj uspešnog naučno-istraživačkog rada.

Pored nauke i istraživanja, niški fakultet sporta je aktivan i u međunarodnoj saradnju što se ogleda u učestvovanju u projektima, kao što su Erasmus projekti. Pored mnogo Erasmus plus projekata, jedan se po sadržajima izdvaja, a reč je o zanimljivom projektu pod nazivom „Parapreduzetnička trening akademija“.

Projekat Parapreduzetnička trening akademija je projekat u kome učestvuju partneri iz četiri države: Srbije (domaćin ovog sastanka – FSFV), Rumunije (Košarkaški savez Rumunije), Hrvatske (Košarkaški klub „Ogulin“ iz Ogulina) i nas iz Bugarske (Kluba košarke u kolicima „Levski“ iz Sofije) koji smo vodeći partneri. – rekao je dr Vladimir Iskrov, menadžer projekta.

FSFV je kroz aktivnosti u projektu dao značajan doprinos u ekspertskom delu. doc. dr Anđela Đošić sa FSFV. Dr Đošić naglašava da je ovaj projekat jedinstven , jer daje smernice za razvoj preduzetništva osoba sa invaliditetom, što je najviši oblik dualne karijere.

Projekat koji se sprovodi sa ciljem kreiranja strategija za pomoć osobama sa invaliditetom kako bi započeli sopstveni posao u svojstvu preduzetnika. Ovim projektom dajemo preporuke za razvijanje potencijala osoba sa invaliditetom prema preduzetništvu i da razviju svoje veštine. Uspešnim usvajanjem tih znanja i veština bivaju integralni deo društva, a što je za njih značajno – nezavisni. – rekla je doc. dr Anđela Đošić.

Tokom sprovođenja projekta svaki partner je navodio primere dobro prakse iz svoje zemlje, tj. osobe sa invaliditetom koji su uspešni sportisti i ostvareni u preduzetništvu. Niš može da se pohvali sa tri poznata primera takve dualne karijere, što su predstavnici FSFV podelili sa partnerima.

Dualna karijera sportista sa invaliditetom u ulozi preduzetnika na primerima Slobodana Adžića (paraatletičara i advokata), Nemanje Tadića (paraplivača, paraatletičara, košarkaša u kolicima i preduzetnika u poljoprivredi) i Bojana Stamenkovića (parastonotenisera i preduzetnika u sportskom menadžmentu) i je impresionirala parnere na projektu. – naglasila je doc. dr Danijela Živković sa FSFV.

Ovakvi projekti imaju za cilj da sastave partnere koji , s jedne strane mogu da podele znanja, a drugi da ta znanja o u svojim sredinama primene. Prof. Miljan Vorkapić, predstavnik partnera na projektu, KK Ogulin, poznat je košarkaški stručnjak, profesor fizičkog vaspitanja, a godinama je predsednik Sportske zajednice grada Ogulina. Parasport je za njega novina, kao i dualna karijera parasportista.

Kako je ovaj projekat započeo, tako smo počeli da istražujemo u primerima dualne karijere parasportista. Impresioniran sa činjenicom da osobe sa invaliditetom, pored svih mogućih organičenja mogu da budu istovremeno uspešni u sportu i poslu. To nam je dalo motivaciju da učimo od njih, ali i da nađemo način da pripadnicima te populacije pomognemo. Nisam bio svestan da takmih osoba ima puno u Hrvatskoj. – rekao je prof. Miljan Vorkapić, predstavnik partnera na projektu, KK Ogulin, a ujedno i predsednik Sportske zajednice grada Ogulina.

Predstavnici Košarkaškog saveza Rumunije su se nadovezali na izhjavu partnera iz Hrvatske. I za njih je gotovo sve u projektu novina.

Tokom ovog leta na radionici koja je održana u Burgasu, ali i tokom jeseni Ogulinu, te sada  u Nišu, detaljnije smo se upoznali sa osobama sa invaliditetom. Ali, ne samo sa sportske strane, već i preduzetničke. Verujemo da je dualna karijera, parasporska i preduzetnička, moguća . Takođe, kroz projekat smo dali i modelkako do toga doći. – rekla je Marijana Šmit i rumunskog košarkaškog saveza..

Konzorcijum je ponosan što je na kraju projekta ostvario planirano – inovativni priručnik koji kombinuje karijeru sportista sa invaliditetom i osnove preduzetničkih veština.

 

 

 


 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.