Niš sjajan domaćin najboljih evropskih paraglajderista (VIDEO)

 

Najbolji evropski piloti, letači paraglajderom, zauzeli su svoje pozicije na glavnom uzletištu – Višegrad steni iznad sela Oreovac, obavili sve potrebne pripreme, odradili trening i upustili se u odmeravanje svojih veština u vazduhu. Borba za titulu najboljeg je počela, a ekipa Sporta juga zabeležila je njihov drugi takmičarski dan. Zadatak je da se savlada dužina od 93,2 kilometra, da se leti prema Beloj Palanci gde ih čeka nekoliko okretnih tačaka, i nazad ka Nišu, a mesto sletanja je Lozni kamen u Niškoj Banji. Zahtevan takmičarski zadatak čak i za najbolje među njima, jer je predviđeno da let traje i više od tri sata. Već sledećeg dana, čeka ih novi izazov.

 

Među 130 najboljih pilota iz Evrope, nalazi se i srpski tim od 6 članova koji su došli da brane bolje svoje reprezentacije i svojih klubova. Oni su, posle prvog takmičarskog dana, na visokom drugom mestu, odmah posle francuskog tima, koji inače važi za najbolji. Gosti koji su došli iz 30 evropskih zemalja, ali i sa drugih kontinenata, čine se, iskreno zadovoljnim dok govore o svojim utiscima.

 

 

Bez obzira na to što su gosti zadovoljni i prirodom i uslovima takmičenja i uslovima boravka u Nišu i gostoprimstvom, organizacija Evropskog prvenstva nije jednostavan zadadatak, čak ni za iskusni tim Vazduhoplovstva Srbije koji ima bogato iskustvo u organizaciji velikih takmičenja. Opština Pantelej već godinama učestvuje u organizaciji prvenstava u paraglajdingu, jer je to najveći sportski događaj na teritoriji ove opštine.

 

 

Osim Višegrad stene, sa koje se poleće sa 1020 metara nadmorske visine, na Oreovcu postoji još jedno poletište, dok za drugačiju komponentu vetrova više odgovara start iznad sela Koritnik kod Niške Banje. Sve to skupa čini da Niš bude visoko pozicioniran na svetskoj paraglajding mapi i da, kad konačno savršenoj priprodi pridoda i nešto bolju infrastrukturu, bez problema dobije i organizaciju svetskog prvenstva.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.