Zvanično otvoren Svetski kup u paraglajdingu (VIDEO)

Planetarni paraglajding spektakl, doveo je u Srbiju i Niš krem svetskog vazduhoplovstva. Svetski kup u preletu paraglajderom okupio je tačno 122 takmičara iz 131 države, sa bukvalno svih kontinenata, koji će sedam dana poletati sa vrha Višegrad iznad sela Oreovac i Koritnika u Niškoj Banji kao rezervnog poletišta. Konkurencija je strahovita, ali inaše vazduhoplovstvo ima svoje asove…

Takmičarska disciplina u kojoj će piloti demonstrirati svoje veštine je prelet.

Ovaj događaj nije lako pratiti uživo, jer tehnologija još nije dosegla odgovarajući nivo. Za posmatrače je zanimljiv trenutak poletanja, a ono što se nadalje dešava na nebu, prati se „in live“ preko interneta.

Paraglajding je trenutno jedan od najmasovnijih vazduhoplovnih sportova u svetu, a kada je reč o orgadizaciji, Vazduhoplovnom savezu Srbije trebalo je više od 15 godina da dokaže da je naša zemlja, u organizacionom smislu, u stanju da iznese ovako veliki događaj.Organizaciji Kupu u Nišu posvećena je cela godina.

Svetski kup u paraglajdingu trajaće do 24. juna, a neki od pilota i duže će se zadržati u Nišu, kako bi što bolje iskoristili potencijale Višegrada – jednog od pet vodeđih poletišta u svetu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.