Nais treći na prvom 3×3 turniru u kolicima

Poznato je da niški košarkaši u kolicima treniraju od početka novembra u Bojniku. Razlog za to je što je hala „Čair“ pretvorena u kovid bolnicu. KKK Nais je u Bojniku krajem novembra organizovao „Nais Open 2020“, pa sa pravom to malo mesto na jugu Srbije smatraju svojom drugom kućom.

Treninzima u Bojniku se KKK „Nais“ spremao za prvo takmičenje u sezoni. Reč je o novoosnovanom turniru u basketu u kolicima „Novkol 3×3“ koji je organizovala kompanija Novkol AD uz podršku Saveza košarkaša u kolicima Srbije (SKKS). Učestvovalo je šest ekipa i to: KKK Singidunum, KKK Soko, KKK Despot (svi iz Beograda), KKK Bijeljina iz Bijeljine, KKK Tigar iz Paraćina i KKK Nais iz Niša. Propozicije su nalagale da svaka ekipa nastupi sa po četiri igrača, pa su za KKK Nais nastupili: kapiten Bratislav Kostić, Aleksandar Dinić, Uroš Peralović i Miljan Hadžović. Vredi napomenuti da je za KKK Tigar nastupio Naisovac Slaven Nonković.

 

KKK Nais je u grupi B imao pobedu (KKK Tigar) i poraz (KKK Bijeljina), pa se kao drugoplasirani iz grupe u polufinalu sastao sa KKK Singidunum, pobednikom grupe A, kasnije i pobednikom turnira. Porazom od Singidunuma, za medalju su odmerili snagu sa KKK Soko, favorizovanim prestoničkim timom koji je tokom oktobra ubedljivo u dva navrata savladao KKK Nais, ali u košarci u kolicima. Pametnom igrom u odbrani, puleni trenera KKK Nais, prof. Miljana Hadžovića, pobedili su sa 7:3 i doneli pehar za treće mesto i bronzanu medalju.

Plasman na kraju turnira je sledeći:

  1. KKK „Singidunum“ – Beograd
  2. KKK „Bijeljina“ – Bijeljina
  3. KKK „Nais“ – Niš
  4. KKK „Soko“ – Beograd
  5. KKK „Despot“ – Beograd
  6. KKK „Tigar“ – Paraćin

 

SKKS namerava da pokrene šampionat Srbije u basketu 3×3, što su učesnici podržali.

 

Kapiten prezadovoljan, trener takođe

 

Kapiten Bratislav Kostić je po mišljenju svih odigrao sjajno, a on smatra da je za to najzaslužnija kolica iz projekta dobijenog iz sredstava oportuniteta u okviru konkursa koje je raspisalo Ministarstvo pravde Republike Srbije.

 

Sa novim kolicima sam bolji igrač, bar za klasu. Krećem se linearno brže, startniji sam, a i brže menjam pravac. Zahvaljujem se Ministarstvu pravde Republike Srbije na novim kolicima. “ – veoma zadovoljan svojom igrom i novim kolicima je kapiten Naisovaca Bratislav Kostić.

Trener i igrač Naisa, prof. Miljan Hadžović, zadovoljan je igrom i zalaganjem svojih igrača.

Odbrana je bila ključ u oba meča koja smo pobedili, jako me raduje da se igrači lepo osećaju na terenu. Kapiten Bratislav Kostić je druga osoba u novim kolicima, a Uroš Peralović je odigrao ključne minute u pobedi za treće mesto. Zadovoljan sam i igrom Slavena Nonkovića, na ovom turniru u dresu KKK Tigar, našeg bratskog kluba iz Paraćina.“ – rekao je trener KKK Nais.

 

Radost i gorak ukus uprave

 

Predsednik KKK „Nais“, prof. dr Marko Aleksandrović, prezadovoljan je uspehom u Beogradu. Pohvaljuje sjajnu organizaciju turnira u Beogradu, smatra da je inspirisala niške igrače da dođu do trećeg mesta pametnom igrom u pobedi protiv favorita KKK „Soko“ iz prestonice. Ipak, gorak ukus u ustima prvog čoveka KKK Nais je činjenica da putuju na treninge u Bojnik.

Prošle godine smo tokom leta trenirali u Beloj Palanci, gde smo plaćali najam dvorane, dok smo u Knjaževcu besplatno trenirali. Sada treći mesec  treniramo u Bojniku. Žao mi je što moramo da na treninge putujemo van Niša. Najviše mi je žao igrača, to su osobe sa invaliditetom, nije im lako sa transferima iz automobila u kombi, onda u salu, pa obratno. Kombiji nisu pristupačni, pa rizikuju povredu igrači i oni koji ih nose. Gubimo pola dana, trošimo sredstva za put koja idu iz džepa osoba sa invaliditetom, a oni već plaćaju visoku životnu cenu. Nismo privilegovani da treniramo u Nišu i prihvatili smo tu sudbinu da treniramo u „egzilu“. Bojnik nam je otvorio vrata, našli su nam se u nevolji – jednom rečju ljudi za primer. Verovali ili ne, imamo bolje uslove nego u Nišu. Hala je fantastična, higijena beskprekorna. Koristimo pristupačnu svlačionicu i bolje termine, toga u Nišu za nas nije bilo. Samo nam je put problem. Trošimo mnogo vremena i para.“ – žali se predsednik Naisa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.