Nais i još četiri kluba izdali saopštenje u vezi sa krizom rada Saveza košarkaša u kolicima

 

Klub košarke u kolicima Nais i još četiri srpska kluba, Despot iz Beograda, Vojvodina iz Novog Sada, Tigar iz Paraćina i Mačva iz Bogatića, izdali su saopštenje u kome iznose nezadovoljstvo radom rukovodstva  Saveza košarkaša u kolicima. Oni mole nadležne organe “da omoguće nesmetan rad SKKS-a, a sve one kojima je košarka u kolicima važna da izvrše građanski pritisak na one koji zloupotrebljavaju ovlašćenja za koja više nemaju nikakvo zakonsko pravo.”

 

Saopštenje prenosim u celosti.

 

Poštovani,

Prinuđeni smo da se obratimo srpskoj javnosti o stanju u košarci u kolicima, odnosno Savezu košarkaša u kolicima Srbije (u daljem tekstu SKKS) kao i većini klubova u zemlji. Razlog zašto se nismo obratili ranije je održavanje Evropskog prvenstva B i C divizije u Bosni i Hercegovini sa namerom da ublažimo posledice – kako prema igračima koji su nastupali za reprezentaciju – tako i prema Svetskoj federaciji košarke u kolicima (IWBF) koja je upoznata sa trenutnim stanjem pri čemu je ugled Republike Srbije ozbiljno doveden u pitanje.

 

Bivše rukovodstvo SKKS-a, na čelu sa Predsednikom g-dinom Vladimirom Kuzmanovićem, i Generalnim sekretarom g-dinom Mladenom Pajevićem tokom trajanja četvorogodišnjeg mandata (2017–2021. godine) grubo je kršilo Statut SKKS-a i Zakon o sportu jer nikada nisu izrađeni i dostavljani sledeći dokumenti: godišnji izveštaj UO Saveza, srednjeročni plan razvoja i program rada, godišnji izveštaj Nadzornog odbora Saveza, godišnji finansijski plan Saveza, godišnji završni račun Saveza. Kolika je nesavesnost u radu bila govori podatak da niti jedna Skupština SKKS-a nije održana od 2017. godine do danas.

 

Ovakva situacija dovela je do nesagledivih posledice po košarku u kolicima u Srbiji jer su četiri kluba koja su osnovana od 2017. godine – KKK Nais iz Niša, KKK Despot iz Beograda, KKK Soko iz Beograda i KKK Dunav iz Apatina (osnovan 2016. Registrovan 2017.) ostala bez mogućnosti da ispune pravnu formu i kroz Skupštinu postanu redovni članovi SKKS-a. Sa druge strane, SKKS je svake godine izdavao potvrdu o članstvu u SKKS-u, što je konkretno slučaj sa KKK Naisom koji je na osnovu te potvrde ispunjavao uslove za budžetska sredstva Grada Niša koja su opredeljena za sportska udruženja i klubove.

 

Netransparentan rad Saveza u finansijskom delu ostavio je veliki broj otvorenih pitanja na koje nikada nismo dobili odgovore a tiču se preraspodele sredstava koja su dobijana od države kao i ugovore sa drugim pravnim licima koji su podržali rad SKKS-a kroz novčane donacije i donacije u opremi. Bili smo prinuđeni da se pozovemo na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i tražimo od Ministarstva za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja, dokumentaciju o odobrenom projektu SKKS-a kao podnosioca programa za Programski konkurs za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom u Republici Srbiji u 2022. godini. Na osnovu dokumentacije koju smo dobili SKKS je bez odobrenja i saglasnosti uneo četiri kluba – KKK Nais, KKK Despot, KKuK Tigar iz Paraćina i KKK Vojvodina iz Novog Sada u delu lokalnih partnera, na osnovu kojeg je Ministarstvo opredelilo sredstva.

 

Nakon isteka mandata oktobra 2021. godine, dosadašnje rukovodstvo nije organizovalo Izbornu skupštinu SKKS-a u predviđenom roku što je aktiviralo mogućnost o gašenju SKKS-a po sili zakona. Da se ovakva situacija ne bi desila redovni član SKKS-a, KKuK Tigar uputio je Trećem osnovnom sudu u Beogradu zahtev za imenovanje privremenog zastupnika SKKS-a i predložio g-din Nikolu Đurđevića, osnivača KKK Despot za tu funkciju. Nakon rešenja u kojem je g-din Nikola Đurđević postavljen za privremenog zastupnika, usledila je žalba g-dina Mladena Pajevića i KKK Singidunum iz Beograda koja je usvojena pa je ovo rešenje ukinuto. U obrazloženju je navedeno da je potrebno pribaviti nove dokaze, pa smo trenutno u procesu prikupljanja istih.

 

Kako bismo sprečili gašenje SKKS-a po sili zakona, redovni članovi KKK Vojvodina i KKuK Tigar, poštujući član Statuta o sazivanju Vanredne skupštine dvotrećinskom većinom, održali su Vanrednu skupštinu 23. aprila 2022. godine. Izabrani su novi organi i primljeni u članstvo klubovi KKK Nais, KKK Despot i novoformirani KKK Mačva BN 01 iz Bogatića. Za Predsednika izabran je g-din Nikola Đurđević, a za Generalnog sekretara g-đa Marina Lukić. Nažalost, Skupština nije održana u službenim prostorijama SKKS-a usled odbijanja g-dina Mladena Pajevića da ih otvori. Ljudi kojima je istekao mandat pre više od osam meseci odbijaju da predaju pečat SKKS-a, ključeve od službenih prostorija, poslovnu dokumentaciju, bankovne kartice itd.

 

Ovakva nezamisliva situacija, pogotovu kada je u pitanju sport osoba sa invaliditetom, duboko je narušila međuljudske odnose i uticala na urušavanje svega postignutog u prethodnih 20 godina. SKKS nije organizovao Prvu ligu Srbije za 2021/2022. godinu, a reprezentacija Srbije je iz B divizije ispala u najniži rang u Evropi – C diviziju.

 

Napori novog rukovodstva da SKKS opstane i da zaštiti klubove i igrače usled ovakve situacije rezultovalo je stvaranjem nove lige – Lige košarkaša u kolicima Srbije (LKKS).

 

Apelujemo na nadležne organe da omoguće nesmetan rad SKKS-a, a sve one kojima je košarka u kolicima važna da izvrše građanski pritisak na one koji zloupotrebljavaju ovlašćenja za koja više nemaju nikakvo zakonsko pravo.

 

U protivnom, izražavamo veliku zabrinutost da će se košarka u kolicima igrati u Srbiji.

 

dana, 22.06.2022 u Beogradu;

KKK Nais

KKK Despot

KKIK Vojvodina

KKuK Tigar Paraćin

KKK Mačva BN 01

 

 

 

 

3 Comments

 1. Бојан Цвијановић
  24/06/2022 - 17:05

  Поштовани,

  Немојте дозволити да Вас интересна група мањине обмањује. Дакле…

  Потписници овог срамног саопштења су људи који немају играче, а воде клубове само на папиру. Исти ти који су издали саопштење, исти су зауставили кошарку, и обични активни играчи остали без лиге. Војводина нема играче, а ни тренинге већ пар година. Параћин такође. Мачва је ново-основани клуб на папиру, права лица су из Бијељине (БиХ), а позиваће се на двојна држављанства и имају само фиктивне пријаве у Србији, а праве адресе становања су у Републици Српској и на све то своје играче шаљу да играју за репрезентацију Босне и Херцеговине, а не за Србију. Паметном је доста да схвати о којој врсти људи се овде ради и који им је крајњи циљ. Нису поменули остале и активне клубове, нпр. Сингидунум Црвена Звезда (Београд), Соко (Београд), Дунав (Апатин), три активна клуба. Овде се не може једино оспорити из саопштења два клуба Наис (Ниш) и Деспот (Београд).

  Није овима који пуштају оваква саопштења, као и клубовима на папиру, уопште стало до кошаркаша и кошарке, већ неки замишљени, будући лични интерес.

  Молим државне органе, институције и Републичке, и Градске, и Општинске, и спонзоре, да запамте ово упозорење на обману и превару и не дозволе да их неколицина са папира, обмане.

  Срдачан и спортски поздрав.

  Reply
 2. Vitko Kostov
  26/06/2022 - 19:35

  Živim u naselju Komren, nedaleko od škole gde treniraju košarkaši u kolicima iz Niša.Treniraju redovno, svedok sam toga. Aktivni su, vredni, borci. Ne znam za druge klubove.

  Ono što me zanima je šta se u saopštenju tvrdi, a ne ko daje saopštenje. U saopštenju se tvrdi da savez nije nekoliko godina držao sednice skupštine i izvršnog odbora, da nije bilo izveštaja… Stvar je prosta, ako je to istina, što je suprotno zakonu, kako se tvrdi, rukovodstvo saveza treba da odgovara. Ako to nije istina, potpisnici saopštenja treba da odgovaraju za klevetu.

  U tome je cela poenta.

  Reply
 3. Red i zakon
  27/06/2022 - 09:15

  Poštovani gospodine Cvijanoviću,

  lepo je što imate vremena da se obraćate javnosti i verovatno imate lični interes kao “običan aktivni igrač” kako ste i sami naveli. Voleli bi da znamo u ime kog kluba se tačno vi obraćate jer igrate i za KKK Singidunum i za KKK Soko u zavisnosti kome treba peti igrač o čemu govore i brojne fotografije sa utakmica. Igrali bi vi i za KKK Apatin, ali nema dovoljno igrača ni za basket, stoga ne možete da budete u “petorci”. Toliko o Vašoj “većini”, brojnosti i ukazivanju na neaktivnost onih klubova koji su pisali ovo saopštenje.

  Kao košarkaš u kolicima, treba da obratite pažnju na to ko i na koji način troši novac u “Vašem” savezu, ko o tome donosi odluke, da li su te odluke donešene u korist razvoja košarke ili u korist nečijih ličnih (klupskih) interesa i da li je sve urađeno po zakonu o sportu.

  Na kraju, lepo bi bilo da svoje misli usmerite na teren i na taj način poboljšate svoje zdravlje i unapredite svoje sposobnosti, a ovo će svakako rešavati relevantne institucije u ovoj državi, ukoliko one postoje.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.