Dušan Projović o aktuelnom trenutku u niškoj košarci: “Sve nam se dešava onako kako smo zaslužili” (VIDEO)

 

Kada se govori o košarci u Nišu, svakom prosečnom poznavaocu sporta prva asocijacija će biti Kup Radivoj Korać. Od kad je ovo nacionalno takmičenje 2003. godine dobilo ime po srpskom košarkaškom velikanu, Niš je čak 11 puta bio domaćin. Od 2015. godine hala Čair je ugostila najbolje srpske košarkaše pet puta uzastopno, a prošle sezone je kup otišao iz Niša, organizovan je u Novom Sadu. Početkom novembra meseca gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je, između ostalog, najavila da će se Kup Radivoja Korać vratiti u Niš, a za Sport juga je o toj temi govorio potredsednik Košarkaškog saveza Srbije za takmičenja Dušan Projović.

 

 

Potredsednik nacionalnog saveza je na to mesto otišao upravo iz Niša gde je obavljao funkciju generalnog sekretara Regionalnog košarkaškog saveza Istočna Srbija i veoma je zainteresovan za sva košarkaška dešavanja u gradu na Nišavi. Muška klupska košarka je u Nišu na veoma niskom nivou već godinama, a ove sezone blede partije prikazuju i košarkašice Studenta. U muškoj košarci niški Konstantin je član Druge muške lige Srbije, trećeg nivoa takmičenja ako uzmemo u obzir i regionalnu ABA ligu u kojoj Srbija ima pet predstavnika. U grupi A Druge lige Konstantin trenutno zauzima pretposlednje mesto sa dve pobede u osam odigranih kola. Košarkašice Studenta u prvoligaškom društvu imaju jednu pobedu i sedam poraza, trenutno zauzimaju pretposlednju poziciju u ligi, a forma u kojoj se nalaze ne obećava ništa dobro.

 

 

Istovremeno, dok klupska košarka ne nagoveštava napredak za budući period, košarkaši iz Niša koji su u svom rodnom gradu zavoleli ovu igru, ali su u njemu proveli samo kratak staž u mlađim selekcijama, igraju značajne uloge u svojim klubovima. Za Stefana Jovića čuo je ceo svet i uskoro se očekuje i njegov povratak na teren. Hit ABA lige je Danilo Tasić u FMP-u, a sada mu se pridružio i Aleksa Stepanović, doskorašnji član Partizana. U KLS ligi Svetozar Stamenković igra sjajnu sezonu u dresu leskovačkog Zdravlja, a ništa manje zapažen nije ni Andrija Marjanović u Metalcu iz Valjeva. Zoran Paunović je odličan u ABA 2 ligašu, ekipi Podgorice, a veliki broj Nišlija je i u inostranstvu poput Milana Milovanovića i braće Simović, Andrije i Alekse, koji su u Francuskoj. Igrača koji bi kvalitetom pomogli niškoj košarci ima i na drugim mestima, ali u Nišu ne postoji klub koji ispunjava njihove ambicije.

 

 

Što se košarke tiče, u Nišu ista priča iz godine u godinu. Ljubitelji ove prelepe igre su osuđeni da kvalitet gledaju putem TV ekrana, eventualno par hiljada srećnika na Kupu Radivoj Korać tokom četiri dana trajanja. Da li ljudima koji vode glavnu reč u niškoj košarci nedostaje sreće, novca, ambicije ili znanja, prosečnom ljubitelju sporta nije toliko bitno. Njegova želja je da nakon radne nedelje ode u dvoranu Čair i pogleda kvalitetan meč, kao što to imaju priliku ljubitelji sporta u Beogradu, Kragujevcu, Novom Sadu, Leskovcu, ali i  Čajetini, Starim Banovcima, Lazarevcu. I dok ljubitelji ostalih niških sportova bar imaju vremeski period u istoriji za kojim žale, kada su u Nišu gostovali evropski velikani, košarkaška publika nema ni to, a aktuelni trenutak govori da ni budućnost nije svetla.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.