Sportistima u Babušnici neophodna sportska hala (VIDEO)

U Babušnici, kao i u većini manjih opština u Srbiji, sport funkcioniše na rekreativnom nivou. Postoje osnovni uslovi za bavljenje fudbalom, košarkom, tenisom, stonim tenisom, karateom, planinarenjem… Postoje i klubovi koji uglavnom rade sa decom među kojom itekako ima sportskih talenata. Sport koji je, na primer, najviše proslavio Babušnicu je karate u kome je ova varošica, svojevremeno, imala čak i reprezentativce, a manifestacija koja je postala sportski brend čitave Lužnice definitivno je Uspon na Ruj – najmasovnija planinarska akcija u Srbiji. Sa druge strane, najuspešnija sportistkinja trenutno je Mina Angelov koja osvaja silne medalje, ali ona je skijašica i ne može da trenira u svom gradu jer za to nema uslova.

tradicionalni uspon na Ruj

Iz intervjua koji sledi, može se zaključiti da bi borbu za unapređenje babušničkog sporta trebalo otvoriti na što više frontova. I to pod hitno.

Ove godine, Babušnica je iz lokalnog budžeta izdvojila za sport 9,6 miliona dinara. To je dobro, jer u odnosu na prethodnu godinu, predstavlja povećanje za oko pola miliona.

Sportske manifestacije u Babušnici počinju i završavaju se u toku leta jer uslovi za sport u zatvorenom prostoru još se nisu stekli. Iako većina klubova vapi za sportskom halom čija se izgradnja već dugo najavljuje, ona još nije završena.

Goran Dimitrijević, zamenik predsednika Opštine Babušnica

Ali dok se babušnički sport ne stavi na parket i pod krov, Babušnica će i dalje imati sportsko leto tokom koga se održavaju turniri u malom fudbalu, tenisu, basketu, a od ove godine po prvi put i u 3×3 basketu. Uslovi za te manifestacije su i više nego adekvatni, jer su otvoreni tereni u centru Babušnice moderni i sasvim funkcionalni. Potrebu za rekreacijom u toku zime donekle može da zadovolji sportska sala osnovne škole, u kojoj se, osim nastave fizičkog, drže i treninzi košarke, karatea i stonog tenisa u pomoćnim prostorijama. To, ipak, nije dovoljno za ozbiljnu sportsku priču iz koje se rađaju pobednici i šampioni.

Opšte je mesto da manje sredine kao što je Babušnica kubure sa fudbalom. Babušnički fudbalski klub „Lužnica“ koji bi za 7 godina trebalo da proslavi stogodišnjicu postojanja, takoreći se ugasio.

Iako fudbalski klub ima sasvim pristojan stadion, kome do skoro, osim tribine i pomoćnog terena takoreći ništa nije falilo, dogodilo se da je, zbog administrativnih i spornih pravno-imovinskih pitanja, taj prostor u jednom trenutku bio potpuno zapušten. U Opštini, međutim, veruju da postoji način da se svi ti problemi prevaziđu.

Fudbal možda i nije najsvetlija tačka babušničkog sporta, ali ono što je poslednjih godina proslavilo Babušnicu po pitanju rekreacije, jeste kupališni kompleks za koji posetioci tvrde da je najveći, ali i najlepši u regionu. Poseduje dečji i olimpijski bazen, a do ovog leta trebalo je da bude izgrađen i mini akva park s a toboganima, prskalicama i ostalim rekvizitima za najmlađe kupače. Taj posao je, međutim, odgođen za narednu sezonu.

Na babušničkom bazenu svake godine organizuje se i školica plivanja za decu, a ovog leta kroz nju je prošlo oko 150 malih neplivača koji su, u međuvremenu, savladali osnovne tehnike plivanja. Lokalna samouprava, u cilju omasovljavanja sporta, takođe, kad god je potrebno, donira rekvizite za školske sportske sekcije, a u perspektivi je, prema rečima zamenika predsednika opštine, izgradnja fudbalskog igrališta u selu Rakita. Ako se, dogodine, izgradi sportska hala, i pride uzme u obzir prelepa priroda lužničkog kraja, onda će nastavak ove sportske priče sigurno biti mnogo optimističniji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.