Ženski fudbalski klub Morava iz Žitkovca (VIDEO)

U aleksinačkom Žitkovcu, odigrana je, proteklog vikenda, završva utakmica Razvojne lige Srbije između Ženskog fudbalskog kluba Morava i ekipe ŽFK  Knjaževac. Na početku meča igračice domaćeg tima pokazale su dosta samopouzdanja, koje je podizala i podrška lokalne poblike. Sreća, međutim, ovoga puta nije bila na njihovoj strani, te je meč završen rezultatom 0 prema 2 za gošće iz Knjaževca

Bez obzira, međutim, što nisu uspeli da, pobedom u poslednjoj utakmici proslave kraj sezone, u upravi Morave veoma su zadovoljni učinkom u Razvojnoj ligi Srbije.

Ženski fudbalski klub Morava osnovan je još 1974. godine. U to vreme, čak ni fudbalerke Mašinca nisu imale svoj stadion, pa su dolazile u Žitkovac da treniraju. A kada su se Nišlijke vratile u svoj grad, sa sobom su povele i Žitkovčanke, pa je klub, posle samo dve godine od osnivanja, prestao da postoji. Njegova renesansa desila se 8. juna, 2014. te se zapravo, sve što je važno za Moravu iz Žitkovca, odigralo u prethodne tri godine. Danas fudbalerke Morave zaista uživaju u sportu koji su odabrale…

Trener fudbalerki Morave je Nataša Petrović, bivša reprezentativka Srbije koje je igrala u Mašincu.

Inače, Morava trenutno ima selekciju devojčica od 12 do 15 godina koje se takmiče u Razvojnoj ligi Srbije – Jug. One su zlatna sredina kluba, jer devojaka koje bi mogle da uđu u seniorski tim, za sada nema dovoljno. U klubu takođe trenira i desetak devojčica od 7 do 12 godina.

Uprava ipak, bez obzira na okolnosti kao što je mali broj igračica iznad 16 godina i nedostatak novca, ne odustaje od namere da već sledeće godine pokrene seniorski pogon.

Žitkovčanke imaju odlične uslove za treniranje. Osim stadiona kojim se dobro gazduje, na raspolaganju im je i troje trenera iza kojih je veliko iskustvo. I osnovna škola u Žitkovcu, koja broji oko 1000 đaka, za sada je ohrabrujuć pokazatelj da ovo prigradsko naselje može računati na solidnu sportsku i fudbalsku perspektivu. U svakom slučaju, u Moravi su prezadovoljni ispraćenom sezonom te septembar iščekuju sa optimizmom i velikim planovima za Ženski fudbalski klub Morava.

Opširnije u prilogu.

Ovaj prilog je deo projekta “Sport u Aleksincu 2017” koji je sufinansiran iz javnih sredstava Opštine Aleksinac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.