U Nišu oformljen klub za košarku u kolicima (VIDEO)

Niš postaje centar za košarku u kolicima. Zahvaljujući saradnji Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu i Saveza košarkaša u kolicima Srbije ozbiljniji treninzi košarkaškog kluba u kolicima „Nais“ iz Niša već su počeli.  Ono što je bilo prvo i osnovno, nabavka invalidskih kolica prilagođenih za ovakvu vrstu aktivnosti sa uspehom se realizuje. Nastavnicima na popularnom DIF-u bilo je potrebno više od godinu i po dana da sakupe šest specijalizovanih kolica. Troja kolica su na neograničeno vreme ustupljena od strane Saveza za košarkaše u kolicima, dvoja su obezbeđena od bivših i sadašnjih košarkaša u kolicima, Borisa Cvjetkovića i Nebojše Ilića, a jedna su dobijena putem projekta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Tako se Niš, nabavkom šest sportskih kolica, našao na drugom mestu u Srbiji po broju tih osnovnih rekvizita. Osnovni uslovi za početak treninga su time bili ispunjeni, na zadovoljstvo i fakulteta i košarkaša u kolicima.

Studenti fakulteta sporta dobili su tako priliku za stručnu praksu, a košarkaši u kolicima sparing partnere.

Fakultet sporta otišao je i korak dalje. Preko Erazmus programa, obezbedio je dolazak u Niš prof.dr Kestutisa Skučasa, sa Litvanskog Univerziteta sporta u Kaunasu u Litvaniji.

Profesor Skučas na samom fakultetu sporta održao je zanimljiva predavanja na temu same vožnje lakih aktivnih i sportskih kolica, ali i na temu postavke košarke u kolicima. Sa druge strane sve to demonstrirano je i na samom košarkaškom terenu.

Zadovoljstvo zbog rada sa vrhunskim stručnjakom nisu krili ni studenti ni košarkaši u kolicima.

Boravak profesora Skučasa u Nišu iskorišćen je i za održavanje seminara na temu „Sport i povreda kičme – moguća misija“.

Aktivno učešće u organizacije ovog seminara uzela je i Gradska opština Pantelej, koja postaje prepoznatljivo po saradnji sa udruženjima sportista sa invaliditetom.

Cilj ovog seminara bila je edukacija profesora sporta i fizičkog vaspitanja, psihologa, roditelja, personalnih asistenata i svih ostalih  kojima je u interesu da usvoje nova znanja iz obuke osoba sa povredom kičme.

U organizaciji samog seminara, koji je imao i svoj teoretski i praktični deo, pored pomenutih institucija i saveza učestvovali su i Gradska opština Pantelej, Savez paraplegičara i kvadriplegičara Srbije, Paraolimpijski komitet Srbije, Sportski savez invalida Srbije i Regionalni košarkaški savez Istočne Srbije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.