U Nišu održan seminar iz oblasti adaptivnog fizičkog vežbanja (VIDEO)

U organizaciji Asocijacije adaptivnog plivanja Niš minulog vikenda održan je zanimljiv trening iz oblasti adaptivnog fizičkog vežbanja u okviru Erazmus plus projekta –„Društvena briga radi unapređenja fizičke sposobnosti“.

Učesnici ovog treninga mogli su da steknu teorijska i praktična znanja o sprovođenju treninga plivanja ali i o golbal – sportu za osobe sa invaliditetom.

Vodeći stručnjaci u regionu iz ove oblasti dr Marko Aleksandrović i dr Bojan Jorgić bili su u prilici da predstave one aktivnosti koje se godinama unazad u Nišu sa uspehom sprovode.

Priliku  da steknu nova znanja iz oblasti adaptivnog fizičkog vežbanja i golbala i da nauče kako da to znanje primene u praksi imali su i učesnici iz Velike Britanije, iz partnerske organizacije na ovom Erazmus plus projektu.

Ovaj projekat uspeo je da nam iznutra dočara kako ljudi sa fizičkim smetnjama uspevaju da prevaziđu spoljne prepreke i da se bave onim što vole. Sport je sjajan način za uklanjanje barijera. Najpre smo imali priliku da vidimo kako izgleda adaptivno plivanje, a potom i da se detaljnije informišemo o tehnikama golbala koji je za nas totalna novina. Mislim da je to odličan vid rekreacije i da je korisno da bude što više  promovisan – napominje Džoel koji živi dolazi iz Velsa.

Učesnicima je posebno bio zanimljiv trening u golbalu, u sportu za slepe i slabovide osobe u kojem ekipa iz Niša beleži vrhunske rezultate.

Izuzetno interesovanje pokazali su i studenti Filozofskog fakulteta-Departmana za psihologiju i volonteri Gradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom Niš koji su prisustvovali promociji projekta. Inače partneri na projektu su iz Velike Britanije, Litvanije i Bugarske. Trening u Nišu drugi je u nizu, nakon realizovanih aktivnosti u Sofiji i Perniku.

Erazmus plus projekti su programi mobilnosti i imaju za cilj i upoznavanje i umrežavanje. Partneri iz Engleske zadovoljni su viđenim u Srbiji.

Svi učesnici treninga poneli su iz Niša nova teorijska i praktična znanja,  a  za uspešno stručno usavršavanje  dobili su i odgovarajuće sertifikate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.