U Knjaževcu otvoren sportsko-medicinski centar jedinstven u Srbiji (VIDEO)

Čak 75% dece u Srbiji ima krivu kičmu, ravne tabane ili neki drugi  posturalni  poremećaj. Ovaj zapanjujući rezultat potvrđen je i u merenjima koje je, u saradnji sa partnerima,  organizovao Sportski savez Knjaževca, koji je otišao i korak dalje. Uz pomoć opštine i sredstava iz IPA fondova Prekogranične saradnje sa Bugarskom, ovaj sportski savez uspeo je da uredi najsavremeniji Centar za rano otkrivanje posturalnih poremećaja kod dece. Na dobitku su svakako knjaževačka deca, ali je ideja, da najsavremenija aparatura na Balkanu bude dostupna  mališanima iz celog regiona, pa zašto ne-da ovaj centar postane i nacionalni.

I sam predsednik Sportskog saveza Knjaževca dr Mikica Vidojević, svestan je da je zahvaljujući saradnji sa bugarskom opštinom Vidin,  učinjen značajan  korak kako bi se krenulo sa ublažavanjem zabrinjavajuće slike. Imajući u vidu važnost ovog centra, prvi pregledi su već zakazani.

Otvaranju ovog centra prisustvovali su i Božidar Maljković, predsednik i prof.dr Dragan Radovanović, predsednik Zdravstvene komisije Olimpijskog komiteta Srbije. Oni su se složili da bi centar trebalo da preraste okvire lokalnog. Proslavljeni trener ukazao je i na činjenicu da čak I neki naši vrhunski košarkaši imaju određenih smetnji zbog krive kičme ili ravnih tabana, zarađenih još u ranoj mladosti.

Otvaranju centra prisustvovali su i predstavnici Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje iz Niša predvođeni dekanom prof.dr Milovanom Bratićem, predstavnici Sportskog saveza Niša na čelu sa generalnim sekretarom Predragom Pržićem, sportski poslenici i sportisti iz Zaječara, Pirota, Knjaževca. Mogućnosti Dijagnostičkog centra u Knjaževcu su ogromne, a sa decom će raditi stručnjaci – univerzitetski profesori iz oblasti biomehanike i korektivne gimnastike, kao i doktori specijalizovani za  sportsku medicine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.