Turnir Balkanske lige košarke u kolicima u subotu u Čairu (VIDEO)

Nakon Kupa “Radivoj Korać” i Kupa “Milan Ciga Vasojević” Niš će treći put u kratkom vremenskom periodu biti košarkaška prestonica Srbije i regiona. U subotu 26. marta u Nišu se održava turnir Balkanske lige u košarci u kolicima (Balkan Wheelchair Basketball League – BWBL). BWBL čine ekipe iz četiri države Balkana: Bosne i Hercegovine (KKK Bijeljina – Bijeljina), Bugarske (BKHU Levski – Sofija), Crne Gore (KK OSI Paramont – Podgorica) i Srbije (KKK Nais – Niš).

 

Do pokretanja lige je došlo usaglašavanjem interesa svih klubova članova BWBL. Predstavnici BKHU Levski su inicirali pokretanje takmičenja jer prvenstvo Bugarske ima od sezone do sezone tri do četiri kluba, pa su hteli ligu takmičarskog karaktera tokom cele godine. Članstvo KKK Nais je bilo motivisano željom za ligom sa jasnim kalendarom takmičenja i putovanjima u okruženju. KK OSI Paramont – Podgorica je jedan od dva tima u Crnoj Gori i praktično reprezentacija Crne Gore (sa igračima KK Ibar – Rožaje), nema nacionalnu ligu, BWBL je za njih mogućnost da imaju takmičarske utakmice i uigravaju reprezentaciju. KKK Bijeljina – Bijeljina ima mnogo svojih igrača koji žive u Bijeljini, a registrovani su za druge klubove, a BWBL ne pravi prepreku u registraciji. Predsednik lige je BWBL dr Vladimir Iskrov, izvršni komesar BWBL je prof. dr Marko Aleksandrović, a komesar za suđenje BWBL je prof. Igor Đorđević.

 

Više o BWBL možete videti na FB stranici BWBL  i KKK Nais.

 

Do sada su odigrana dva turnira, u Bijeljini i Podgorici, a nakon turnira u Nišu završnica BWBL biće tokom maja u prestonici Bugarske, Sofiji, gde je i sedište lige. BWBL se igra po trokružnom Borgovom modelu, gde se svaki tim sastaje sa ostalim članovima lige po tri puta. Igra se devet kola, a onaj ko ima najviše bodova postaće šampion!

 

Pored takmičarskog dela biće i pratećih sadržaja u dvorani Čair, a planirano je i svečano otvaranje uz dosta gostiju organizatora turnira, niške ekipe KKK Nais. Turnir će otvoriti gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski. Dolazak u Niš su potvrdili predstavnici ambasada Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Bugarske. Predstavnik Francuskog instituta u Srbiji takođe je potvrdio svoj dolazak u dvoranu Čair. U goste dolaze i predstavnici rukovodstva Grada Bijeljine koja je pobratimljena sa GO Palilula (gradskom opštinom na kojoj je registrovan KKK Nais) i odakle dolazi KKK Bijeljina.

 

U organizaciji turnira od velike pomoći biće volonteri koji su studenti Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu. Sve utakmice se prenose putem platforme Youtube i moći ćete da ih pratite na kanalu produkcije South media.

 

 

 

 

Pred Niš je stavljena još jedna obaveza, da dokaže da i u košarci u kolicima može da bude odličan organizator. Takođe, lokalna samouprava će na konkretan način pokazati da sistemski podržava sport osoba sa invaliditetom i osobe sa invaliditetom u celini.

 

RASPORED UTAKMICA (HALA ČAIR):
10:00 KK OSI Paramont (Podgorica) – BKHU Levski (Sofija)
11:45  SVEČANO OTVARANJE
12:30 KKK Nais (Niš) – KKK Bijeljina (Bijeljina)
14:30 KK OSI Paramont (Podgorica) – KKK Bijeljina (Bijeljina)
16:30 KKK Nais (Niš) – BKHU Levski (Sofija)

 

TABELA:
KKK Bijeljina (Bijeljina)…………..4/0   254:192     8
KK OSI Paramont (Podgorica)….2/2   232:199     6
KKK Nais (Niš)……………………….2/2   200:229    6
BKHU Levski (Sofija)……………….0/4   196:259    4

 

 

 

 

 

2 Comments

 1. Марко
  23/03/2022 - 00:05

  Биће спектакл, то сигурно! Ниш и југ не могу другачије!
  Хвала интернет порталу “Спорт југа” што подржава спорт особа са инвалидитетом.

  Reply
 2. Дурланац
  23/03/2022 - 00:06

  Браво кошаркаши!
  Спорт је без граница!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.