Svetislav Pešić prvi počasni doktor niškog univerziteta iz oblasti sporta (VIDEO)

Danas je u Nišu svečano uručeno titula počasnog doktora Univerzitetu u Nišu selektoru košarkaške reprezentacije Srbije Svetislavu Pešiću. Inicijativu je pre četiri godine podneo Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, a danas je popularni Kari postao prvi dobitnik takvog priznanja iz oblasti sporta.

U obrazloženju predloga se, između ostalog, navodi da je Pešić jedan od najtrofejnijih evropskih košarkaških trenera sa ogromnim uticajem na košarkašku igru u celini, sa impresivnim i jedinstvenim dostignućima. Jedini je trener koji je osvojio titulu prvaka Evrope i sveta u svim takmičenjima koja organizuje FIBA. Takođe, Pešić je jedini trener koji je osvojio Evropsko prvenstvo sa dve različite države – Nemačkom i Jugoslavijom.

Svetislav Pešić se u emotivnom govoru zahvalio rektoru, predstavnicima Univerziteta u Nišu, dekanima i ostalim prisutnima.

Svečanosti su osim članova Univerziteta u Nišu i predlagača sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja prisustvovale i brojne zvanice poznate široj javnosti, posebno iz sveta sporta. Uz Pešića je bila njegova supruga Vera, a među zvanicama je bilo i dosta ljudi iz Pirota, poput gradonačelnika Vladana Vasića i direktora Sportskog centra Nenada Đorđevića, sa kojima Pešić izuzetno sarađuje.

Iz sveta košarke između ostalih ovoj svečanosti su prisustvovali potpredsednik KSS Dušan Projović, pomoćnik selektora u reprezentaciji Oliver Kostić, reprezentativci Stefan Jović i Boriša Simanić, trener KK Igokea Marko Cvetković…

Svetislav Pešić sa reprezentacijom Srbije pripreme za Olimpijske igre počinje 17. juna u Beogradu, a pre toga ga u Pirotu očekuje i proslava 70 godina košarke u tom gradu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.