Pirot najbolji u Nišu, putuje u Novi Sad!

 

Ekipa Pirota je pobednik trećeg memorijalnog turnira “Ivan Ica Jovanović”, Piroćanci su do trofeja vrednog 100.000 dinara i slota za čelendžer u Novom Sadu 3. i 4. juna došli trijumfom u finalu nad ekipom Azerbejdžana 21:12. Turnir je odigran pred velikim brojem gledalaca na niškom Trgu kralja Milana u okviru Roda 3×3 prvenstva Srbije. Za pobedu su se borile 23 ekipe.

drugo mesto, Azerbejdžan

 

Subotnji turnir je bio kvalitetniji od svih osam prethodnih odigranih u Nišu u okviru prvenstva Srbije, zbog vrednih nagrada i tradicionalno dobre organizacije. Prijavile su se najkvalitetnije ekipe iz Srbije, a Nišlije su mogle da vide i tri ekipe iz inostranstva, dve crnogorske i jednu iz Azerbejdžana.

 

 

U grupnoj fazi nije bilo većih iznenađenja, kao ni u osmini finala, favoriti su uglavnom sigurno pobeđivali. Od četvrtfinalne utakmice usledila je prava drama na prepunom Trgu kralja Milana, Nišlije su odlično reagovale na dešavanja u centru grada i u velikom broju su ispratile završnicu turnira. Pirot je u četvrtfinalnom meču savladao jednog od prvih favorita turnira, ekipu Uba, rezultatom 21:19. Zatim su se Piroćanci “kroz iglene uši” provukli u polufinalu, savladavši takođe 21:19 ekipu Podgorice Kodio. Ekipa Azerbejdžana od početka prvenstva Srbije igra turnire, a između njih trenira sa najboljim svetskim basket timovima u Novom Sadu. U Niš nije došla kao favorit jer se nije proslavila na dva prethodna turnira. Međutim, forma im je očigledno u usponu, Azerbejdžanci su u subotu odigrali izuzetno kvalitetno, lako su prošli grupnu fazu, u četvrtfinalu su posle drame savladali crnogrski G-unit rezultatom 22:20, a u polufinalu favorizovanu ekipu Krupnja 21:18. Za finale im je očigledno ponestalo snage, iskusni Piroćanci su to iskoristili i pobedom 21:12 stigli su do vrednog i dragog trofeja. Sastav Pirota činili su Lazar Rašić, Dušan Filipović, Dragan Bjelica i Aleksandar Nikolić.

 

treće mesto, Krupanj

 

Imao je i Niš svoje predstavnike na Memorijalu, najviše je pokazala ekipa Neradničkog, poražena je u osmini finala od Vukova rezultatom 21:14. Niški tim No Name nije imao puno sreće u žrebu, bio je u grupi sa Azerbejdžanom i Ubom i pružio im je dostojan otpor, ali nije mogao da druge faze takmičenja. Munja-trans je bila treća niška ekipa na turniru, ni ona nije uspela da prođe grupnu fazu takmičenja.

 

Pre finalne utakmice je deo programa tradicionalno posvećen preminulom Ivanu Jovanoviću, na terenu su se pojavili njegovi prijatelji i članovi porodice, a organizatori iz Regionalnog košarkaškog saveza Istočne Srbije su tom prilikom uručili plaketu sestri Ivanovoj sestri, Ani Jovanović. Memorijalu je prisustvovao veliki broj bivših i sadašnjih košarkaša, kao i ljudi iz sveta košarke. Podsećamo, od 2019. godine, odlukom organizatora, turnir u Nišu je memorijalni i nosi ime po Ivanu Ici Jovanoviću. Ivan je od posledica opake bolesti preminuo 2018. godine, a memorijalni turnir je gest svih iz “3×3 porodice” da se njegovo ime sačuva od zaborava i da buduće generacije čuvaju sećanje na čoveka kome su košarka i basket bili izuzetno bitan deo života. Pokrovitelj turnira bio je Grad Niš, suorganizator niška GO Medijana, a veliku pomoć dao je i Košarkaški savez Srbije.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.