Najbolji svetski paraglajderisti i ovog leta poleću sa Višegrad stene (VIDEO)

Višegrad stena iznad Oreovca, kao jedno od najatraktivnijih paraglajding poletišta na svetu, i ovog leta će biti startna pozicija za najbolje svetske letača. Iako osmišljeno kao test takmičenje za predstojeće Evropsko prvenstvo 2020. godine, ovogodišnje međudržavno prvenstvo Srbije, Bih i Mađarske, koje se održava od 29. jula do 3. avgusta, otvorenog je tipa, pa se očekuje 130 takmičara sa bukvalno svih kontinenata.

Višegrad stena iznad Oreovca na mapi paraglajding poletišta postaje nezaobilazna destinacija jer se na njenoj promociji intenzivno radi proteklih nekoliko godina. 2016. je, podsetimo, Vazduhoplovni savez, u saradnji sa Gradskom opštinom Pantelej i Gradom krenuo u obnavljanje poletišta u Grdeličkoj klisuri, već 2017. je održan Svetski kup u paraglajdingu kao najprestižnija manifestacija u toj disciplini koja je okupila elitne paraglajderiste sa svih kontinenata. Prošle godine održano je Državno prvenstvo Slovenije, Srbije i BiH a cilj je bio da se kroz niz takmičenja na kojima učestvuju jaki takmičari, dobije organizacija Evropskog prvenstva. Ono što skoro pa savršenom poletištu u Oreovcu i dalje, međutim nedostaje, jeste putna infrastruktura i uređenje samog poletišta.

Takmičenje koje je već isplanirano za sledeću godinu održava se u prvoj polovini avgusta, a za tih 15 dana, koliko bude trajalo Evropsko prvenstvo, Niš i Gradska opština Pantelej ugostiće 150 letača iz 40 zemalja. Krajnji cilj je organizacija Svetskog prvenstva 2023. godine, na istoj, ali, kako se svi nadaju, doteranoj steni.

 

image sources

  • : Vazduhoplovni savez Srbije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.