Deset škola iz Niša ove godine u Junior NBA (VIDEO)

 

Junior NBA liga se na velika vrata vraća na parkete srpskih osnovnih škola. Nakon pauze prouzrokovane korona virusom ovo takmičenje koje je pod pokroviteljstvom Košarkaškog saveza Srbije biće sprovedeno po peti put. Nova sezona donosi i promene, zbog velikog interesovanja školaraca zaljubljenih u košarku broj timova koji će učestvovati sa 30 povećan je na 60. Ta promena donosi i novi sistem takmičenja pa ćemo ove sezone u Srbiji imati dve Junior NBA lige, crvenu i plavu, a pobednika ćemo dobiti kroz zajednički plej-of.

 

 

 

 

Niške škole su tradicionalno deo Junior NBA lige, a promena koja raduje je da će u Junior NBA ligi umesto pet kao prethodnih sezona, sada učestvovati deset niških škola. Broj beogradskih škola sada je 30, Novi Sad kao i Niš ima 10 učesnika, dok su sa po pet učesnika takmičenju priključene škole iz Zrenjanina i Kragujevca.

 

Prvi korak svake sezone Junior NBA lige je Draft koji je održan u svečanoj sali Ustanove kulture opštine Palilula „Vlada Divljan“ u Beogradu. u svojevrsnom spektaklu organizovanom za decu izvučeni su NBA klubovi i škole koje će nositi njihova imena. Takmičenje će se održati po sistemu NBA lige za učenike (dečake i devojčice) petog i mlađih razreda.

 

 

U sjajnoj atmosferi, pred oko 500 dece, profesora i gostiju, Draftu su prisustvovali ispred muške seniorske reprezentacije selektor Svetislav Pešić i direktor muške seniorske reprezentacije Dragan Tarlać, generalni sekretar KSS Zlatko Bolić, potpredsednik KSS za mušku košarku i bivši NBA košarkaš Nenad Krstić, potpredsednik KSS za takmičenja Dušan Projović, bivši NBA košarkaši Kosta Perović i Mile Ilić i naša bivša trofejna reprezentativka Sonja Vasić. Pri žrebanju su pomagali reprezentativci Srbije i prvotimci Mega Mocarta Boriša Simanić i Nikola Đurišić i juniorski reprezentativca Srbije i član Partizana NIS Marko Vukčević. Bivši košarkaški asovi uvek uveličaju Draft i uživaju u razgovoru i fotografisanju sa decom.

 

Niški učenici su prezadovoljni Draftom i dodelom dresova, a njihovi nastavnici jedva čekaju početak takmičenja jer iz prethodnih sezona nose sjajne utiske.

 

Niški predstavnici će ove sezone igrati u Plavoj Junior NBA ligi uz škole iz Novog Sada, Kragujevca i Zrenjanina. Junior NBA liga organizuje se širom planete, a u preko 20 zemalja Evrope. U prethodne četiri sezone u našoj zemlji je učešće uzelo oko 2.000 dečaka i devojčica iz preko 50 osnovnih škola.

 

 

 


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.