Piroćanci sa Dalekog istoka (VIDEO)

Sport je izuzetno popularan u Pirotu, svi lokalni klubovi imaju vernu publiku i odličnu posetu na utakmicama, predmet je interesovanja i starih i mladih stanovnika ovog grada sa lepom sportskom istorijom.  Fudbal je, kao i u većini srpskih gradova, broj jedan, ali nikada kao danas u Pirotu nije bilo više reči o omladinskoj selekciji najpopularnijeg i najuspešnijeg gradskog kluba.

Omladici pirotskog Radničkog igraju elitno srpsko takmičenje, a uprkos tome što su prvi deo sezone završili na poslednjem mestu, početkom godine su najviše uzburkali sportsku javnost. U okviru saradnje kineskog kluba Hebei i Radničkog, Piroćanci su prolećni deo prvenstva započeli sa čak šest igrača iz Kine, što je nesvakidašnji slučaj u domaćem fudbalu.

Dok Dejvid (Wang Hongzhi), Stiven  (Yang Shaochen), Kris (Li Shuaihu), Bil (Yao Xuchen), Ben (Yang Chenyu) i Vei (Wei Changsheng)  vredno rade sa svojim saigračima na terenu, njihovo prisustvo u Pirotu privlači ogromnu medijsku pažnju u Kini. Sportski sajtovi pomno prate  njihove igre u Srbiji, a vest sa sajta kluba Hebei je samo prvog dana nakon dolaska igrača u Pirot imala više od milion klikova.

Marketinški efekat saradnje dva kluba je već primetan, ali je ideja projekta šira.

Za saradnju su najzaslužniji fudbalski menadžer Darko Marić koji je deo svoje karijere proveo igrajući u Kini, kao i gradonačelnik Pirota Vladan Vasić koji je prepoznao interes grada i povukao konkretan potez. Ideja nije realizovana na prečac, dogovori su trajali par godina unazad, a kineski igrači su već bili određeno vreme u Pirotu krajem prošle godine, kada su se upoznali sa ekipom i izazovima koji ih ovde čekaju.

Iz gradskih struktura u Pirotu ovu saradnju vide kao početak neke  buduće, koja će se sa sportskih terena proširiti i na druge oblasti.

Ipak, dolazak inostranih igrača u mlađe kategorije uvek je osetljiva tema u srpskom sportu, ne samo u fudbalu. Tako je i u Pirotu, različito se gleda na ovaj nesvakidašnji potez Radničkog.

Srbija je jedan od najvećih izvoznika mladih sportista u svet, kada je saradnja u tom smeru u pitanju malo se vodi računa o emocijama ljudi iz država koje primaju naše sportiste. A, kada dođe do obrnute situacije naš narod teže prihvata nešto što je u sportu odavno realnost. Pravilo ne postoji, svaki projekat je poseban i samo se nakon određene vremenske distance može suditi o njemu.

Činjenično stanje je da su fudbaleri Radničkog u prvih 15 kola zabeležili dve pobede, a od dolaska kineskih igrača u dva meča imaju jednu pobedu i tesan poraz u Pirotu protiv ekipe Rada, uz sasvim solidnu igru. Na utakmici protiv beogradskog kluba  internacionalci su pružili igru za prolaznu ocenu, ali ona nije bila dovoljna za bolji rezultat. Pao je i kineski prvenac, strelac jedinog pogotka za Radnički bio je Kris. Primetno je da su mladi igrači veoma borbeni, da su brzi, dobri tehničari, a u stručnom štabu posebno hvale njihovu disciplinu i radne navike.  H – Bratislav Mitrović, trener FK Radnički

Sami igrači su veoma zadovoljni u novom klubu, a sviđa im se i život u Pirotu. Kako vreme  prolazi sve  manje na njih gledaju kao na strance, a najveći problem je jezička barijera, pa je na  utakmicama vrlo zanimljivo slušati komunikaciju između igrača na srpskim i kineskim varijantama engleskog jezika.

Saigrači između sebe ne prave razlike, u istom dresu bore se za isti cilj, što bolji rezultat.

Kinezi i Piroćanci možda imaju mnogo razlika, ali im je omiljeno prevozno sredstvo zajedničko, bicikl. Mladi igrači Radničkog i novi sugrađani Piroćanaca, na dvotočkašu dolaze i odlaze sa utakmica, a videćemo da li će u narednom periodu uspeti da povežu dve zemlje i u stvarima vezanim za fudbalski teren.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.