Otvoreni dan vežbanja sa osobama sa invaliditetom na bazenu Čair okupio veliki broj gledalaca (VIDEO)

 

Mlade nezaposlene osobe sa područja Nišavskog okruga koje su preko projekta “Adaptivna fizička aktivnost i sport – mladi za mlade”, prošle obuku za plivačkog i fitnes trenera za osobe sa invalidtetom, prikazale su svoja stečena znanja na bazenu Čair. Više od 200 ljudi prisustvovalo je pokaznom treningu na kome su mogli da se uvere koliko su polaznici kursa uspeli da u proteklih 15 meseci napreduju u ovoj oblasti.

 

Adaptivna fizička aktivnost i sport – mladi za mlade je projekat Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu, a koji finansira Evropska unija kroz IPA Program prekogranične saradnje Bugarske i Srbije.

 

Zahvaljujući ovom projektu Niš je dobio 15 instruktora plivanja I fitnesa za rad sa osobama sa invalidtitetom. Oni su prethodnih meseci razvili specifične metode za funkcionalne treninge koje do sada nisu bile u primeni.

 

 

Velike benfite od ovog projekta imale su i osobe sa invaliditetom koje su prisustvovale treninzima. Jedan od njih je i Stefan Isakov čiji invaliditet je amputacija leve podlaktice.

 

Pored samog poboljšanja fizičkih sposobnosti osoba sa invaliditetom veliki značaj ovog projekta je i u aktivnoj inkluziji ovih ljudi.

 

Svi učesnici se nadaju da je održivost ovog projekta moguća i nakon njegovog formalnog okončanja.

 

Osobe sa invaliditetom čine 10% naše populacije I dobro je da imaju instruktore koji mogu da im pomognu u bavljenju fizičkim aktivnostima.

 

 

 

 

 


 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.