Omladinski košarkaški klub Junior uspešan na turniru u Rumuniji (VIDEO)

Od 27. do 30. aprila u rumunskom gradu Galaciju održan je tradicionalni “Feniks junior kup” koji je ove godine prvi put poprimio internacionalni karakter. Turnir je organizovan za tri selekcije dece rođenih 2005. godine i mlađih. Osim rumunskih, na njemu su učestvovali klubovi iz Bugarske i Srbije. Čast naše zamlje branio je Omladinski košarkaški klub Junior iz Niša. U ekipi Feniksa kao direktor omladinske škole radi srpski internacionalac Dalibor Destanović, bivši košarkaš koji je najbolje igračke dane proveo u Bugarskoj. Otuda i ne čudi izbor klubova za turnir u Galaciju.

Turnir se igrao na tri lokacije u gradu. Najveći broj mečeva je odigran na kompleksu otvorenih terena, jedan deo u maloj dvorani sale Puškin, a poslednjeg dana turnira, kada se odlučivalo o trofejima, utakmice su igrane u najvećoj dvorani u gradu Sporturilor Dunărea. Igranje međunarodnih utakmica u ovom uzrastu nije česta pojava, pogotovo u srpskim klubovima, a pozitivni efekti su višestruki.

Osim takmičarskog dela, mališanima koji su išli na ovaj daleki put OKK Junior je obezbedio i bogat prateći program. Posećene su brojne znamenitosti Galacija, prelepog grada na Dunavu, dečaci su videli i prestonicu Rumunije, Bukurešt, gde su obišli najuži centar grada. U samom Galaciju imali su organizovana druženja sa vršnjacima iz ostalih klubova učesnika, ali, svi do jednog kao najjači utisak sa puta istakli su jednu stvar  – Drakulin zamak.

Drakulin zamak u mestu Bran, na granici Rrumunskih pokrajina Transilvanije i Vlaške totalno je opčinio članove košarkaške ekspedicije. Ovo prelepo zdanje istorijski nema previše dodirnih tačaka sa čuvenim Vladom Cepešom, ali je definitvno velika turistička atrakcija što su potvrdili i mladi košarkaši Juniora.

Što se takmičarskog dela tiče, rezultati u ovom uzrastu sigurno nisu prioritet, ali treba istaći da su dečaci iz OKK Juniora bili više nego uspešni. Od tri selekcije koje su poslali na Kup, dve su se vratile kući sa zlatnom medaljom, dok je jedna osvojila treće mesto.

Košarka u Rumuniji je u velikoj ekspanziji. U seniorskoj konkurenciji njihova liga je daleko ispred naše u svakom smislu. Veliku zaslugu za to imaju upravo srpski internacionalci igrači i treneri koji su rumunsku košarku podigli stepenik više. Vođeni tim, ljudi koji ulažu novac u ovaj sport sve više obraćaju pažnju i na mlađe selekcije, a i tu koriste svaku priliku da uče od srpskih klubova.

OKK Junior nije izneverio očekivanja, pokazao je zavidan kvalitet za ovaj uzrast takmičenja. Mladi niški košarkaši su rumunskim i bugarskim održali lekciju iz košarke, ali se čitava ekspedicija vratila i sa nekim impresijama, od Rumuna se ima šta i naučiti. U organizacionom smislu njihovi klubovi su dosta napredni, ali tu je osnovni faktor novac, pa naši uvek tu mogu tražiti alibi. Ipak, sve je posebno impresionirao pristup roditelja mladih rumunskih igrača na utakmicama. Fer i sportsko navijanje, uživanje u sportu, bez ikakvih tenzija i pritiska na aktere, sve je usmereno u pravcu da se deca dobro zabave, druže i zdravo žive. uz sve to, roditelji aktivno pomažu klub, ne samo članarinama, nego koliko je ko u mogućnosti. Ovom prilikom su o sopstvenom trošku organizovali par zabava za svu decu učesnike turnira.

Najzaslužniji za sve što se dešava u svetu košarke ovog velikog rumunskog grada je Florin Nini. On je vlasnik kluba, jedinog košarkaškog u ovom gradu. Istovremeno obavlja i mnoge poslove u njemu, a najzanimljivije je to da je i trener seniorske ekipe Feniksa, učesnika elitne rumunske lige. “Feniks junior kup” je i osmislio kako bi košarku u Galaciju podigao na još veći nivo.

Pitanje je koliki će se broj ove dece u životu zaista baviti ozbiljnom košarkom. Ipak, ovakvi izleti sigurno podižu interesovanje za ovu prelepu igru, a deca ostaju bogatija za jedno ogromno iskustvo.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.