Nova sezona na „Pirotskom moru“ (VIDEO)

Iako odnedavno imaju i moderan zatvoreni bazen koji dnevno poseti više od 1000 plivača i rekreativaca, Piroćanci ne odustaju ni od svog Gradskog kupališta, takozvanog „Pirotskog mora“, na kome je otvorena još jedna u nizu kupališnih sezona. Na daleko prepoznatljivo po svom obliku ribe, ovo kupalište koje je dugo 400 i široko od 80 do 120 metara, može da primi impresivan broj posetilaca. Neki od njih su svakodnevno tu.

Ono što Piroćance, ali i turiste koji dolaze u Pirot, privlači kupalištu, jeste izuzetno čista voda, čija se ispravnost najmanje jednom nedeljno kontroliše.

Radi bezbednosti kupača, na Gradskom kupalištu u Pirotu ispoštovan je i propis o dobini, te su, pred otvaranje sezone, izvršene izvesne korekcije u samom koritu bazena. Pošljunčano je dno i smanjena dubina na oko metar osamdeset, pa je voda prozirnija, a rekreacija bezbednija i prijatnija. Deo bazena u kome dubina ide i do tri metra je pregrađen i zabranjen za kupanje.  A kako ni jedan bezbednosni detalj ne bi izmakao kontroli, duž kupališta je raspoređeno sedmoro obučenih spasilaca.

Osim sunčanja i osvežavanja u vodi u kojoj je postavljen zabavni mobilijar, i opuštanja uz piće i muziku u barovima na plaži, posetiocima kupališta na raspolaganju su i organizovane rekreativne aktivnosti koje se ne naplaćuju – besplatne škole plivanja, vaterpola i odbojke na pesku.

Ono što donekle muti sliku o prozirnom pirotskom moru jesu neregulisani imovinski odnosi. Gradsko kupalište i dalje nije pirotsko, već se samo u toku letnje sezone ustupa gradu na korišćenje. Predstavnici grada i pirotskog sporta, veruju, međutim, da će sa Hidroelekrtranom „Zavoj“ uspeti da nađu rešenje i da, će Pirotsko more, jednom za svagda, pripasti Piroćancima. A tada će moći i drugačije da se uredi, jer zaista ima potencijala da postane jedan od najlepših i najvećih akva parkova u Srbiji. Za sada kupači koriste ono što im je na raspolaganju, i to, po najpovoljnijoj mogućoj ceni od 60 za odrasle i 30 dinara za decu, koliko košta dnevna ulaznica.

Opširnije u prilogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.